Blog

Prezenta > Blog
poslovni projektori

Vodič za kupce projektora

od Duško Mijatović |2. maja 2022. |0 Comments | Projektori, Vesti

Vodič za kupce projektora 2022
10 koraka da pronađete pravi projektor

 

Laser, DLP ili LCD?, 4K, WUXGA ili Full HD?, ANSI lumeni,  kontrast, Lens Shift pomeranje sočiva – u svetu projektora, postoji niz specifikacija i karakteristika koje su važne za izbor  projektor za vas! Sastavili smo neke od najvažnijih detalja na temu projektora, imajući na umu najnovija tehnološka dostignuća. Stoga pročitajte naš vodič koji će vam pomoći da napravite pravi izbor projektora.

 

  • Namena projektora
  • Osvetljaj – Jačina svetla
  • Kontrast
  • Rezolucija / Format slike
  • Volume
  • Tehnologija
  • Karakteristike
  • Konekcija – Povezanost
  • Positioning
  • Troškovi održavanja

 

1. Namena projektora

 

Prvo se treba zapitati za šta želite da koristite svoj projektor. Postoje različiti kriterijumi za niz namena u kojima se projektor može koristiti, a koje treba uzeti u obzir. Da pojednostavimo, razlikujemo projektore za upotrebu kod kuće (Home Cinema) i za upotrebu na poslu (Data projector) za poslovne prezentacije. Info

 

Projektor za kućni bioskop – Home Cinema

 

Za kućni bioskop preporučujemo projektor s rezolucijom formata 16:9 ili 4K  jer je većina filmova dostupna u ovom formatu. Full HD projektori (1920 x 1080 piksela) nude ovu rezoluciju i etablirali su se kao standard za aplikacije kućnog bioskopa. Ako želite da se nadogradite i pokažete se u budućnosti, 4K projektor (3840 x 2160 piksela) je pravi izbor ukoliko budžet dozvoljava!

Neki od visokokvalitetni  full HD projektori kućnog bioskopa takođe nude 4K upscaling, kao što je tehnologija poboljšanja 4K. To znači da je 1080p panel u stanju da poboljša kvalitet slike na višu rezoluciju, premošćujući jaz u ceni između 1080p i 4K.
Danas će dobar projektor za kućni bioskop imati 3D mogućnost a oni na višem nivou će takođe nuditi još jednu važnu karakteristiku: interpolaciju kadra. Ovo je sistem koji vašem videu dodaje dodatne kadrove što rezultuje glatkom slikom tokom brzih scena.

Da bi se boje i gradijenti prikazali u najboljem svetlu, vaš projektor kućnog bioskopa treba da ima odnos kontrasta od najmanje 20.000:1. Osvetljaj koji vam je potrebna za vaš projektor zavisi o uslovima osvetljenja u vašoj prostoriji. Ako se vaš kućni prostor  može potpuno zatamniti, intenzitet svetla od 1500 ANSI lumena je dovoljan, međutim ako u vašim prostorijama ima puno ambijentalnog svetla, biće potrebno najmanje 3000 ANSI lumena.

Za reprodukciju Blu-ray filmova visoke definicije, projektoru je potrebna i HDMI veza ili HDCP kompatibilna DVI veza.

Kada tražite projektor za kućni bioskop, nivo buke ventilatora je takođe važan kriterijum. Ako želite u miru uživati ​​u filmovima, tihi projektor ispod 30dB je pravi izbor za vas.
Pravi zvuk će učiniti iskustvo kućnog bioskopa potpunim, a obično unutrašnji zvučnici projektora nisu dovoljni. Preporučujemo korišćenje AV prijemnika sa Dolby Digital ili DTS zvukom. Kompanoja  OPTOMA je jedan od najpoznatijih proizvođača projektora.

 

 

Home Cinema projektori

Projektori za poslovnu primenu – „data“ projektori

 

Razlikujemo prenosne projektore za mobilnu upotrebu i instalacijske projektore koji će ostati u prostoriji za sastanke.
Za montažu na plafon, projektor bi trebao imati odgovarajući sistem za montažu i trebao bi imati automatsku funkciju trapezoidne korekcije koja je vrlo korisna za kompenzaciju izobličenja projekcije.
Mobilni uređaji ne bi trebali težiti više od 3 kg radi lakšeg transporta i obično su opremljeni internim zvučnicima koji vam omogućavaju održavanje prezentacija na bilo kojoj lokaciji. Ako zvuk nije dovoljan, obično možete spojiti eksterni zvučnik koji se može povezati direktno na projektor ili laptop preko Bluetooth-a ili 3,5 mm priključka.
Obratite pažnju i na uređaje sa ulazima za USB ili SD kartice ako želite da reprodukujete prezentacije ili fajlove bez potrebe da priključite računar ili tablet. Da bi se postigla maksimalna fleksibilnost, koristan je projektor sa WLAN mogućnošću.
Ako imate pametni telefon ili tablet s omogućenim MHL-om, projektor s mogućnošću MHL-a će vam biti zanimljiv. Oni se mogu povezati direktno na mobilni uređaj kablom za slanje sadržaja uz istovremeno punjenje uređaja.
Budući da se poslovni projektori obično koriste u svetlom okruženju, visoka svetlina od najmanje 3000 ANSI lumena je važna za prikazivanje dobrih kontrasta. Kontrastni odnos od cca. 3000:1 je obično dovoljno za dnevnu svetlost.

Što se tiče rezolucije, potrebna je WXGA rezolucija (1280 x 800 piksela) za jasan i čitljiv prikaz fontova i grafike. WXGA je posebno popularan kod kupaca koji imaju laptop sa širokim formatom. Full HD (1.920 x 1.080 piksela) ili WUXGA projektori (1.920 x 1.200 piksela) su još bolji izbor jer ove rezolucije omogućavaju prikaz grafike i videozapisa višeg kvaliteta. Oni takođe nude više prostora za prikaz sadržaja, tj. omogućavaju prikaz više redova i kolona iz Excel tabele.

Plafonski ili mobilni projektori, WXGA, WUXGA ili Full HD, jačine svetla 3000 – 4000 lumena, MHL mogućnost, video/medijske veze, mala težina

Business projektori

 

2. Osvetljenost – Kolika je neophodna jačinu svetla?

Jačina svetla ili osvetljaj projektora, koja se takođe naziva intenzitet svetla, meri se i prikazuje u ANSI lumenima. On opisuje koliko svetla projektor može projektovati na određenu površinu. Da biste odredili koliki je neophodan intenzitet svetlosti, morate obratiti pažnju na uslove okoline. Da li se vaša soba može zatamniti? Što je svetlija ambijentalna svetlost u prostoriji, projektor mora jači osvetljaj. Veličina slike i udaljenost projekcije su također važni faktori koje treba uzeti u obzir jer veća udaljenost od platna znači da se osvetljenje smanjuje dok se putuje do ekrana. Jačina svetla opada sa kvadratom rastojanja.

Ispod je nekoliko primera potrebne svetlosti u različitim prostorijama. Slika prikazuje optimalnu svetlost za LCD projektore. Za DLP projektore, trebali biste dodati približno 1000 lumena, jer su oni nešto tamniji od svojih LCD analognih.

 

 

3. Kontrast Contrast ratio– obezbeđenje dubine vašoj slici

Odnos kontrasta opisuje razliku u osvetljaju crne i bele boje. Za odnos kontrasta od 1000:1, najsvetlija tačka je hiljadu puta svetlija od najtamnije tačke. Što je veći kontrast projektora, projektovana slika će biti oštrija i prirodnija. Koliko visoke vrednosti kontrasta trebaju biti zavisi o primeni i osvetljaja okoline. Odnos kontrasta je posebno važan za projektore kućnog bioskopa za stvaranje duboke crne boje.

 

Contrast ratio

 

Ako projektor želite koristiti uglavnom pri dnevnom ili  veštačkom osvetljenju, kontrast nije toliko važan faktor. Većina projektora na tržištu danas nudi odnos kontrasta od najmanje 5000:1. Projektori za kucni bioskop marke OPTOMA UHZ50 imaju kontrast 2.500.000:1 .

 

4.Rezolucija – koliko je potrebno piksela vašem projektoru?

Rezolucija opisuje broj piksela koji čine sliku. Što je veća gustina piksela, slika će imati više detalja. Rezolucija je velicina koja definise broj (kolicinakolona i redova tacaka /pixela /od kojih je sastavljena slika – broj piksela tj. tačaka po jedinici duzine.

Rezolucija koja vam je potrebna za vaš projektor zavisi o nameni i kvaliteta ulaznog izvora. U današnjem svetu navikli smo na sadržaj visoke rezolucije zahvaljujući modernim televizorima, računarima i drugim ekranima. Imajući ovo na umu, zaista predlažemo da svoju pretragu započnete ne ispod rezolucije od najmanje „HD ready“. Sa HD Ready projektorom (1280 x 720 piksela) možete doživjeti DVD na velikom ekranu. Rezolucija WXGA (1280 x 800) je idealna i za poslovne prezentacije, što odgovara modernim prenosnim računarima širokog ekrana. Ako želite zaista oštru sliku za korišćenje s Blu-ray plejerom, trebalo bi da nabavite Full HD projektor (1.920 x 1.080 piksela). Za igrače sa PS4 ili Xbox-om Full HD projektor bi bio pravi izbor.
Full HD ipak nije ultimativni, u segmentu vrhunskog kućnog bioskopa. Sada postoje 4K projektori rezolucije od 3840 x 2160 piksela. Iako još uvek nije dostupna velika količina 4K sadržaja, možete koristiti dobar upscaler (na primer u AV prijemniku) što znači da možete uživati ​​u nizu Full HD sadržaja u 4K kvalitetu.

  • SVGA= 800 x 600 pixels (4: 3 format) / lower entry level

–>po današnjim standardima kvalitet slike je  nizak

  • XGA= 1024 x 768 pixels (4: 3 format) / Entry level and business

–>ovo je uglavnom korisno za zamenske projektore, a ne za nove

  • WXGA= 1280 x 800 pixels (16:10 format) / Business & Multimedia
  • HD ready= 1280 x 720 pixels (16: 9 format) /entry level home cinema
  • Full HD= 1920 x 1080 pixels (16: 9 format) / home cinema / Business
  • WUXGA= 1920 x 1200 pixels (16:10 format) / high end business
  • 4K= 3840 x 2160 pixels (16: 9 format) /high-end Home Cinema

 

 

5.  Nivo buke (noise level)  – Koliki nivo buke optimalan?

U zavisnosti od primene, nivo buke projektora može igrati glavnu ili sporednu ulogu. Za namenski kućni bioskop ili za prezentaciju u maloj prostoriji, vaš projektor ne bi trebao proizvoditi više od 30 dB.
Generalno, što je veći projektor, ventilatori će biti tiši. Stoga projektori kućnog bioskopa sa velikim kućištem obično postižu znatno nižu buku ventilatora, obično ispod 30 dB. Mali, prenosivi projektor će obično biti malo glasniji, obično između 32 i 34 dB. Potrebn osvetljaj jedinice će igrati odlučujuću ulogu jer što je projektor svetliji to je glasniji zbog činjenice da snažnija lampa zahteva dodatno hlađenje. Nivo buke projektora ne bi trebao biti veći od 30 dB . Nivo buke kod Optoma UHZ50 iznosi 27dB.

6.Tehnologija

Projektori su bazirani na različitim tehnologijama. U nastavku su navedene glavne tehnologije projektora i njihove prednosti i nedostaci.

DLP

DLP (Digitalna obrada svetla) je tehnologija projekcije gdje se slika generiše pomoću miliona malih ogledala koji projektuju svetlost na ekran. Svako ogledalo odgovara svetlosnoj tački čiji nagibni pokret (nevidljiv ljudskom oku) pruža različite gradacije boja. Ovo definise odnos kontrasta. Zahvaljujući finoj strukturi ogledala, prezentacija slike je dobra i nema efekta rešetke kao što se vidi kod LCD-a. DLP tehnologija zahteva manje prostora što omogućava proizvođačima da proizvode manje projektore. Izvor svetlosti i optika nalaze se u zatvorenom sistemu tako da čestice prašine ne mogu prodrijeti. DLP projektori ne zahtevaju malo održavanja ili čak ne zahtevaju održavanje.

Fino pisanje i linije
Visok odnos kontrasta
Dugotrajni DMD čipovi
Dugini efekat (mogu se otkriti blagi blesci boje)
Mogući zvučni točak boja
Pogodno posebno za poslovnu primenu  i kućni bioskop

LCD

LCD (Displej s tečnim kristalima) projekcijske tehnologije, bela svetlost iz lampe projektora je podeljena na tri osnovne boje, crvenu, zelenu i plavu i prolazi kroz tri pojedinačna LCD panela. Na taj način se komponuje prepoznatljiva slika u boji. Pojednostavljeno, ovaj proces funkcioniše kao dijaprojektor. Umesto slajda, mali elementi od tečnih kristala formiraju projektovanu sliku. LCD tehnologija proizvodi posebno jake i prirodne boje i visokokvalitetne sekvence boja, međutim nivoi crne su manje zasićeni. U LCD projektorima kućnog bioskopa nivo crne je optimizovan.

Visok kvalitet slike, dobra reprezentacija veronst prikaza boja
Fina piksilacija
Nešto svetliji od DLP projektora
Mogući efekat rešetke (naročito s nižim rezolucijama)
Potrebno je više održavanja (potrebna zamjena filtera) i kraći vek trajanja

Pogodno za poslovnu i edukacijsku primenu

Najnovija tehnološka rešenja su Laserski projektori koji su detaljnije opisani u našem predhodnom članku  Laserski projektori

 

7.Ostale karakteristike

U zavisnosto od namene projekrora, postoje različite funkcije koje su korisne za određene namene. Oni uključuju sljedeće:

 

Optički zum – Optical zoom

2x zum za veću fleksibilnost kod projektora kućnog bioskopa
Korisno ako se projektor ne može instalirati na optimalnoj udaljenosti od platna

Pomak sočiva – Lens shift

Pomerajte sliku vodoravno i vertikalno bez izobličenja
Korisno ako se projektor ne može postaviti direktno ispred područja prikaza

Keystone korekcija

Pritisnite dugmad za trapezoidno izobličenje da biste podesili sliku na vrhu dok se trapezoidno izobličenje ne kompenzuje
Korisno za kompenzaciju nagnute projekcije i za ispravljanje slike. Postoji vertikalna i horizontalna keystone korekcija.

Savetujem da ovu opciju izbegavate

 

8.Konekcija – Povezanost

Postoje 2 tipa veze – analogni i digitalni.

Analogni interfejsi uključuju VGA, S-video, kompozitni video i komponentni video. Današnje digitalne veze su HDMI i DVI. Prilikom izbora projektora važno je da ima barem jedan od njih.

Glavna razlika je u tome što je DVI pogodan samo za prenos slike, dok HDMI prenosi sliku i zvuk. DVI port se obično nalazi samo u velikim instalacionim projektorima. HDMI se etablirao kao standard za prenos HD sadržaja. Ako vaš izvor i projektor imaju digitalni port, uvek treba koristiti digitalnu vezu (HDMI) jer ona pruža bolji kvalitet slike.

Digitalne veze (HDMI i DVI) nude kvalitetniji signal od analognog.

9.Vidljivo rastojanje -Viewing distance

Optimalna udaljenost gledanja do ekrana zavisi od rezoluciji projektora.
Projektor rezolucije 1280 x 720, minimalna udaljenost između publike i platna je 1,8 puta veća od širine ekrana. Ako je vaš projektor full HD (1920 x 1080 px), minimalna udaljenost je 1,5 puta širina ekrana. Ako vaš projektor ima 4K rezoluciju (3840 x 2160 px), minimalna udaljenost je 1 širina ekrana.
Zahvaljujući visokoj rezoluciji, kvalitet slike je i dalje odličan i nema vidljivih piksilacija, uprkos maloj udaljenosti.

HD ready rezolucija: udaljenost: širina ekrana x 1,8
Full HD: udaljenost: širina ekrana x 1,5
4K rezolucija: udaljenost: širina ekrana x 1

Pozicioniranje

LCD projektor treba biti postavljen paralelno sa donjom ivicom ekrana ili ako je montiran na plafon, treba biti postavljen paralelno s vrhom ekrana.

DLP projektori često koriste ‘offset’ što znači da slika počinje malo više. DLP projektor bi stoga trebao biti postavljen nešto ispod donje ivice ekrana, ili ako je montiran na plafon, treba biti postavljen nešto više od gornje ivice ekrana. Manje ispravke se mogu izvršiti pomoću korekcije trapezoidne (keystone)  korekcije .

 

10. Cena održavanja projektora

Prilikom kupovine projektora treba obratiti pažnju na cenu zamenske lampe. Cena lampe može varirati između 70 i 350 EUR.

Vek trajanja lampe je između 3000 i 4000 sati. Za mobilne projektore životni vek lampe je znatno kraći zbog drugačijeg dizajna – cca. 2000 do 2500 sati. Ako koristite projektor na dnevnoj bazi i održavate troškove što je moguće niže, LED ili lasersko-LED hibridni projektori mogu biti od interesa jer imaju vek trajanja lampe do 20.000 sati.

Cena zamenske lampe može varirati između 70 i 350 EUR,  laserski  projektori imaju mnogo duži vek trajanja i do 30.000h.

 

U potrazi za pravim projektorom

Da li smo bili u mogućnosti da vam pružimo pomoć u kupovini pravog projektora? Ako znate koje karakteristike vaš projektor treba imati, isprobajte naš online vodič za kupce. Ovo vam omogućava da izaberete projektore prema određenim kriterijima i nadamo se da ćete pronaći idealan projektor za vaše potrebe. Naravno, na raspolaganju vam je i naš tim stručnih savetnika tj AV Tehnlogy specialista.

 

Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte putem telefona +381 63 222 677 , 011 30 47 187  ili e-pošte info@prezenta.rs

 

 

 

Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

od Duško Mijatović |23. marta 2022. |0 Comments | Projekcijaska platna, Vesti

Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Projekcijsko platno je važan element u lancu realizacije audio-vizuelnih instalacijskih projekata. Ona su neophodna za postizanje najkvalitetnije projektovane slike. Projekcija na drugu površinu ili material će dati neku vrstu slike, ali nikada neće pružiti svetlu i ujednačenu refleksiju koju projekcijsko platno garantuje. Prezentacijska platna su dostupna sa širokim izborom projekcijskih površina, materijala . Tipovi projekcijske podloge, materijala kompanije PROJECTA : Matte white, Datalux, Da-Tex, Dual Vision, HD Progressive, Paralax, High Contrast.

Svaka projekcijska površina ima svoje karakteristike koje poboljšavaju ili zadržavaju projektovanu sliku kako bi se prilagodili s različitim izazovima projekcije. Projekcione površine imaju reflektirajući premaz koji će usmeriti projektovano svetlo prema publici i osigurati ravnomernu distribuciju svetlosti. Ovo čini izbor ispravne površine za projekciju bitnim delom planiranja audio vizualne instalacije.

 

Projekcijsko platno

Projekcijsko platno – Svrha projekcionog platna je dvostruka: da prikaže vizuelne informacije bez gubitka kvaliteta slike i da usmeri projektovano svetlo prema publici.

 

Prezentacijska platna na AV tržištu

Interaktivni ekrani,  su danas popularan izbor za sobe za sastanke i mogu biti dobra zamena su  manja projekcijska platna. Prezentacijska platna će, međutim, ponuditi površinu za gledanje projekcija većih dimenzija jer je važno je da publika može da vidi potrebne detalje i sadržaj.

Ukoliko koristite kalkulator videćete da u prostorijama s dužinom većom od 5 metara ravni ekran će biti mali za gledaoce u zadnjem delu sobe. Osim u salama za sastanke, instalcije  projekcijskih platna nude velike do ekstremno velike površine za gledanje, amfiteatri, konferencijske dvorane i posebne aplikacije za simulaciju.

Projekciono platno treba da osigura:

Ravna površina za projekciju slike

Projekciono platno će obezbediti ravnu površinu za reflektovanje projektovane slike prema publici bez uticaja na sadržaj. Ovo je od vitalnog značaja za postizanje fokusirane i detaljne projektovane slike.

Velike dimenzije slike

Sa projekcijom možete postići vrlo velike veličine za vrlo veliku publiku, projekcijska platna koja podržavaju impresivne mogućnosti najsofisticiranijih projektora.

Ujednačena slika

Ravnomerna distribucija svetla na projekcijskom platnu poznata je kao “dobra uniformnost” u terminologiji projekcije.

Ujednačenost je neophodna za ujednačenu sliku sa širokim uglom gledanja u željenom pravcu.

Kako odrediti veličinu projekcijskog platna prema veličini prostorije

Izbor pravog projekcijskog platna je od velike važnosti. Svrha projekcionog platna je dvostruka: da prikaže vizuelne informacije bez gubitka kvaliteta slike i da usmeri projektovano svetlo prema publici. Oba zahteva moraju biti zadovoljena kako bi se osigurala optimalna percepcija projektovane slike. Ako želite da svi u prostoriji vide šta je na ekranu, uverite se da koristite ekran za projekciju prave veličine.
Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da svi mogu videti detalje projekcije. Upotreba projektora visoke rezolucije u većini aplikacija stvara kvalitetne slike s preciznim detaljima. Ova viša rezolucija podrazumijeva i manji font teksta i slika što utiče na pravilan izbor veličine projekcijskog platna. InfoComm International standard stoga preporučuje sledeća pravila za određivanje ispravne veličine projekcijskog platna:

 

                                                                                            16:10 WIDE i 16:9 HDTV format slike (aspect ratios) odnos sirine i visine

Možete izračunati dijagonalu projekcijskog platna koja će odgovarati vašoj situaciji tako što ćete dužinu (dubinu) prostorije podeliti sa dva.

 

Određivanje veličine platna

Određivanje veličine platna

 

Važne karakteristike prostorije kod izbora platna

 

Visina plafona

Uzmite u obzir visinu plafona u kaklilaciji jer je to često ograničavajući faktor.

Udobna visina za gledanje

Za profesionalne i obrazovne primene, udaljenost između poda i donje ivice  projekcijskog platna treba biti približno 125 cm kako bi se osiguralo da oni koji sede u zadnjem delu publike mogu videti projekciju. Zavisno o visini plafona, ovo može zahevati dodatni “black drop” ako je projekcijsko platno postavljeno na plafon. Za uslove kućnog bioskopa ova udaljenost treba da bude između 60 i 90 cm.

Preporučena udaljenost gledanja

Za profesionalne i obrazovne aplikacije, prvi red sedišta treba da bude udaljen približno 1,5 visine platna. Za aplikacije za kućnu zabavu, prvi red sedišta treba da bude udaljen približno 2 visine platna. Uvek uzmite u obzir najzahevnije korišćenje vaše projekcije kada određujete veličinu, iako se ravni ekran može činiti dobrom opcijom za manju površinu prezentacije, u većini slučajeva oni su zapravo premali. Ako se pravila često primenjuju, potrebno je odrediti veći ekran za projekciju kako bi se osiguralo da publika može udobno videti potreban nivo detalja.

 

Definisanje kvaliteta projekcije

Krajnja svrha projekcijskog platna je da omogući da kvalitet projektovane slike reflektuje prema publici uz održanje ili čak poboljšanje projekcije u osvetljaju  ili kontrastu. Postoji nekoliko faktora koji određuju percipirani kvalitet i koji treba uzeti u obzir pri izboru određenog  projekcijskog platna i projekcijske površine. Svi ovi faktori igraju važnu ulogu i moraju se međusobno uskladiti kako bi se stvorio optimalni kvalitet projekcije.

 

Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Projekciono platno

 

Ambientalno svetlo

Ambijentalno svetlo je količina neželjene svetlosti u prostoriji koja može negativno uticati na projekciju. Ambijentalno svetlo može doći iz prozora ili iz rasvete prostorije. Ambijentalno svetlo na projekcijskom platnu uzrokuje manje svetlu sliku. Ovo se može sprečiti korišćenjem roletni za zamračivanje prostorije, korišćenjem projektora sa jačim osvetljajem ili korišćenjem površine za projekciju s većim pojačanjem.

Međutim, veća izlazna snaga projektora samo će povećati nivo bele boje u vašoj projekciji, dok ambijentalno svetlo ispirati nivo crne i smanjući potreban kontrast potreban za uočavanje detalja. Projekcioni materijal koji odbija ambijentalno svetlo fizički blokira efekat ambijentalnog svetla na površini projekcije dok istovremeno povećava kontrast projektovanog svetla. Ovakvo projekcijsko rešenje omogućava postavljanje projekcija u okruženjima gde pre projekcija nije bila opcija.

 

 

Karakteristike Projektora

 

Jačina svetla Output (ANSI-lumen)

Jačina svetla ili Osvetljaj projektora meri se u ANSI-lumenima. Što je veći broj ANSI-lumena, to je projektirana slika svetlija i više može kompenzovati ambijentalno svetlo. Imajte na umu da previše svetla slika nije prijatna za gledanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Pozicija projektora

Projektor se može postaviti ispred (front) ili iza (rear) projekcijskog platna. Projektor se takođe može montirati na plafon ili postaviti u visinu stola. Površina za projekciju ima posebno dizajniran premaz koji podnosi svjtlo koje pada na nju, zbog čega je potrebno obratiti pažnju na svoje izbor vrste projekcijske površine .

Vrsta objektiva – Lens-type

Specifičn objektiv projektora određuje udaljenost između projektora i projekcijskog platna, a to je udaljenost dometa. Ako se koristi objektiv kratkog (Short Throw) ili ultra kratkog dometa (UST), važno je koristiti zategnutu površinu za projekciju. Korišćenje objektiva kratkog ili ultra kratkog dometa smanjuje udaljenost između projektora i projekcijskog platna. Ovo, međutim, takođe stvara situaciju u kojoj projektovana svetlost dopire do površine projekcije pod ekstremnim uglom, zbog čega preporučujemo korišćenje zategnute površine za projekciju kako biste izbegli izobličenje slike.
Vidljivi ugao (view angle) gledanja površine projekcijskog platna označava maksimalni ugao pod kojim je projektovana slika još uvek jasno vidljiva. Osvetljaj slike se smanjuje kako se ugao gledanja povećava u odnosu na osu slike. Maksimalni ugao gledanja je tačka u kojoj gledalac percipira manje od 50% intenziteta svetlosti slike. Ovo ograničenje je opšteprihvaćeni standard za kvalitet slike.

Karakteristike prezentacijskog platna

 

Dobitak – Gain

Pojačanje je mera učinka refleksije platna. Dobitak se odnosi na univerzalni reflektovani standard: magnezijum kar -bonat (MgCO3). Umesto da apsorbuje svetlost, MgCO3 reflektuje projektovanu svetlost sa savršenom ravnomernošću. Mat bela, sa izmerenim pojačanjem od 1,0, standardna je osvetljenost za površinu projekcijskog platna.

 

LUX

 

 

LUX

Količina svetlosti koju reflektuje projekcijsko platno izražava se u LUX. Optimalni kvalitet slike i čitljivost postižu se kada se svetlosna snaga projektora, veličina projekcijskog platna i karakteristika pojačanja površine platna međusobno odgovaraju.

 

Vidljivi ugao  (view angle) gledanja površine projekcijskog platna 

 

 

 

 

 

Širina okvira platna – Borders

Okvir platna

 

Crne ivice koje okružuju područje projekcije na površini projekcije povećavaju percipirani kontrast projektovane slike. Budući da je cilj Projecta da zadovolji najviše standarde kvaliteta slike na ekranu, svi naši projekcijska platna imaju crne ivice gde je to tehnički izvodljivo. Još jedna prednost ivica na projekcijskom platnu je olakšavanje poravnanja projektora.

 

 

Kako zategnutost (flatness) platna utiče na projekciju

Non-tensioned – nezategnuta platna su zategnuta samo vertikalno, potencijalno uzrokujući talase ili mreškanje na projektovanoj slici.

Tensioned screens – napregnuta  platna su zategnuta  i vertikalno i horizontalno, stvarajući ujednačeno ravnu projektovanu sliku.

 

Glavne prednosti tenzione projekcijske podloge:

 

Zategnutost platna

Uvek zagarantovana ravne površine za projekciju
Sistem zatezanja jezičaka će održavati površinu projekcije pod
stalnim zatezanjem za savršeno ravnu površinu za gledanje.
Ravna površina za projekciju će izvući maksimum iz vašeg projektora,
pazeći da se pikseli ne izgube ili deformišu. Ako su detalji važni,
savršeno ravno područje projekcije je od vitalnog značaja.

A smoother surface – glatka površina

Non-tensioned fiberglass surfaces –  nezategnute površine od staklo-plastike
imaju vidljivu grubu teksturu koja stvara šum na projektovanoj slici i značajno
smanjuje kvalitet slike. Vinilne projekcijske površine koje se koriste u
projekcijskim platnima zategnutim jezičcima su glatkije i mnogo bolje čuvaju
kvalitet slike što ga čini pogodnim za projektore visoke rezolucije.

A longer life cycle

Promene temperature i vlažnosti. zategnuta projekcijska površina može izdržati
promene temperature i vlage bolje od nezategnute  površine.

Otpornost

Otpornost zategnutih materijala omigućava će duži životni ciklus proizvoda.
Posebno za HD rezoluciju, samo zategnuta platna treba koristiti.
Zategnuto platno će prikazati najravniji i najprijatniji kvalitet slike sa projektora.
Površine od fiberglasa su materijali bez zatezanja koji se koriste za osnovne ručne
i električna platna i ne mogu reprodukovati rezolucija HD kvaliteta jer je
materijal zategnut samo vertikalno potencijalno izdužujući i izobličujući pojedinačne
piksele na projektovanoj slici.

 

 

 

Dodatne karakteristike:

Slim-Tabs – Niži profil, jači dizajn jezičaka kako bi ekran bio savršeno zategnut.

Tensioni  mehanizam – Na letvicama je unapred postavljen podesivi mehanizam dostupno za podešavanje zatezanja ekrana.

 

 HD Progressive tip platna za HD i UHD rezoluciju

 

Platna za visoku rezoluciju

HD progresivne površine ekrana

Hemijska formula HD Progressive liniju projekcijskih površina dizajnirana je da savršeno odražava i čuva sliku koja se projektuje. Kako projekcije napreduju, površina postaje važnija. Istražujemo nauku o površini sa internim timom posvećenih hemičara. Proučavajući fiziku svetlosti i eksperimentirajući s naukom o površini, otkrili smo bolji način. Iza svake površine nalazi se vlasnička, ekološki prihvatljiva hemijska formula. To znači da postoji bolja površina za vašu sliku.

 

Image Uniformity – ujednačenost slike

Imperativ je da površina platna  reflektuje svetlost na način koji održava ujednačenu sliku koja se projektuje. HD Progressive osigurava ravnomernu distribuciju projektovanog sjetla za savršenu sliku.

 

Granularnost površine platna za projekciju

Jasnoća slike je u mikroskopskim detaljima. Tehnologija vinila osigurava vrhunsku površinu, bez mikroskopskih zadubljenja ili žlebova, tako da je svaki piksel očuvan. Kada pažljivo pogledate površinu projekcijskog platna, mnoge površine izgledaju kao različita zrna brusnog papira, a druge imaju mikroskopske varijacije na površini. To uzrokuje gubitak piksela i „šum“ na slici jer površina nije u stanju savršeno reflektuje projektovanu sliku. Kako rezolucija projekcije napreduje, očuvanje piksela postaje mnogo važnija za očuvanje jasnoće vaše slike.

Hemija iza HD Progressive površine je formulisana da stvori površinu bez mikroskopskih varijacija koje omogućavaju da ekran u suštini nestane. Rezultat je briljantno svetlo, žive boje i najbolja površina za HD, 4K i Ultra HD projekciju.

 

Izbor odgovarajuće projekcijskog platna

Uverite se da su sve komponente cele instalacije usklađene jedna s drugom kako bi se stvorio krajnji rezultat da publika može udobno gledati s potrebnim detaljima. Sledite ove korake kako biste osigurali svoje da Vaše projekcije imaju pravu veličinu, odgovarajući osvetljaj i projekcijsku površinu sposobnu za kvalitet korišćenog projektora.

 

  1. Uskladite projektor i rezoluciju

Proverite rezoluciju projektora koju planirate da koristite i uskladite je s nizom projekcijskih površina. Nije svaka površina za projekciju sposobna održati kvalitet projektora.

 

 

Napomena: Projecta savetuje da uvek odaberete zategnutu površinu za projekciju ili platno za suvo brisanje kada se koristi objektiv ultra kratkog dometa, kako bi se izbeglo izobličenje slike uzrokovano ekstremnim uglom.

 

  1. Izaberite veličinu platna za projekciju

Uverite se da se koristi veličina ekrana koja omogućava svima u prostoriji da udobno čitaju ono što se nalazi na ekranu. Možete izračunati dijagonalu projekcijskog platna koja će odgovarati vašoj situaciji tako što ćete dužinu prostorije podeliti s dva. Ovaj proračun se može koristiti za format 16:10 i 16:9.

 

 

 

  1. Proverite da li je vaša projekcija dovoljno svetla

Koristite formulu LUX da odredite da li će vaša projekcija biti dovoljno svetla za uslove prostorije. Na osvetljaj platna utiče izlaz projektora (ANSI-Lumen), veličina projektovane površine i odabrano pojačanje platna.

 

 

Napomena: Kako biste izbjegli mogućnost pojave mrlja kod laserske projekcije, preporučujemo površinu za projekciju sa dobitkom ispod 1.0 – pobrinite se da veličina i izlaz projektora odgovarajuovom nižem pojačanju kako bi se postigla potrebn osvetljaj.

 

Osvetljenost povrsine platna

 

4. Koliko je važan contrast kod projekcije

Ambient Light Rejection –  Previše svetla u prostoriji će ometati projektovano svetlo i smanjiti kontrast na slici. Uz ambijentalno svetlo u prostoriji kontrast je 400:1

Parallax je tehnologija

Projektor ne može projektovati ‘crno’  jer najtamnije delove u projekciji kvare senke ili nedostatak svetla. Ukoliko u prostoriji ima puno ambijentalnog svetla,  senka će biti svetlija i vizualno bliža najsjajnijoj beloj u projekciji, smanjujući kontrast i detalje. Ova situacija se ne može rešiti svetlijim projektorom ili materijalom za ekran sa većim pojačanjem, već samo korišćenjem specijlne površine za projekciju koja blokira neželjeno svetlo i prihvata samo projektovano svetlo – Paralaksa tip platna.

Parallax je tehnologija projekcije ima napredni sistem optičkih sočiva koji odbija svjetlost. Paralax se sastoji od više mikroslojeva kako bi se postigla svojstva blokiranja svetlostii superiorne uglove gledanja.

 

Vodič za izbor projekcijskog platna

 

Vodič za izbor projekcijskog platna

Zašto vam potrebno projekcijsko platno

 

PROJECTA, CELEXON su vodeći svetski proizvodjač platna u svetu. PROJECTA posluje u okviru grupe LEGRAND AV Ino.

Prezenta d.o.o. je ovlašćeni ditributer Legrand korporacije. Pored  PROJECTA platna u ponudi imamo projekcijska platna drugih renomiranih proizvodjača VEGA, AVTEK, CELEXON i HELGI.

Ukoliko budete zainteresovani za projekcijska platna ili su Vam neophodna dodatna tehnička objašnjenja slobodno pozovite na  Tel. +381 11 30 47 187 ili 063 222 677  ili                            pošaljite upit na e-postu: info@prezenta.rs .

 

 

Kako izabrati najbolji interaktivni ekran za poslovanje?

od Duško Mijatović |15. marta 2022. |0 Comments | Interaktivni ekrani, Vesti

Kako izabrati najbolji interaktivni ekran za poslovanje?

 

 

U ovom postu ćemo saznatii kako se vaše poslovanje može unaprediti  korišćenjem interaktivnih ekrana u sobama za sastanke, konferencijskim prostorijama ili čak sobama za druženje.

 

Šta je interaktivni ekran, displej, touchscreen?

Interaktivni ekran, interaktivni displej (interactive display) ili (Interactive flat panel) ravni  panel je veliki multi-touch ekran u koji je ugrađen operativni sistem. Touchscreen ekrani  su generacijski novija rešenja od interaktivnih tabli sa projektorom. Predstavljaju  kombinaciju visokokvalitetnog LED ekrana i odgovarajuće tehnologije dodira (touch technology).

Oni mogu izgledati kao veliki televizijski ekrani, međutim oni su digitalni uređaji koji korisnicima omogućavaju pristup njihovim računarskim datotekama i interakciju s njima na zanimljiv način, kao i kreiranje novih sadržaja.

 

Interaktivna tehnologija dodira angažuje učesnike kao nikada ranije, omogućavajući povećanu saradnju i efikasnije učenje. Jednostavan je i intuitivan, pružajući nastavnicima najnoviju tehnologiju interaktivnog ekrana za podršku aktivnom i inspirativnom učenju.

 

 

Interaktivni ravni ekrani se koriste u salama za sastanke, učionicama, video konferencijskim salama  i neophodan je asistent za kurseve, obuke ili sesije na način koji uključuje sve učesnike.

Dok se neke kompanije još uvek oslanjaju na projekcije i bele table, interaktivni ravni ekrani mogu prikazati detalje učesnika, grafikone i multimediju u punoj, bogatoj, 4K rezoluciji. Ugrađene aplikacije i funkcionalnost na više platformi znače da menadžeri ili nosioci sastanaka mogu s poverenjem orkestrirati svoj sadržaj, a učesnici mogu daljinski doprineti informacijama u emisiji.

 

Kako odabrati najbolje ekrane za sastanke?

Interaktivni ravni ekrani predstavljaju značajan napredak u obezbeđenju interaktivnog rada u kancelariji ili sali za sastanke. Osim cene I proizvodjača  interaktivnog ravnog displeja, postoji mnogo drugih atributi koje možete uporediti kod izbora interaktivnih ravnih ekrana. Pogledajmo sa strane hardvera:

  1. Specifikacije hardvera

Jedna od najvažnijih stvari koju treba uzeti u obzir je tip hardvera koji želite koristiti u svojim interaktivnim ekranima. Model procesora,CPU, GPU, kapacitet RAM I ROM memorije su osnovne hardverske karakteristike. Pogledajte tehničke karakteristike interaktivnog ekrana InFocus INF6500. Videcete da su tehničke karakteristike ekrana podeljene u nekoliko sekcija :   Opis slike (DISPLAY IMAGE), Konekcija – povezanost, Touch sistem, Android sistem, General i drugo,

1.1 Rezolucija

Rezolucija može igrati važnu ulogu u iskustvu koje vaša soba za sastanke nudi i poslodavcima i zaposlenima.

 

 

Dok manje kancelarije mogu koristiti 1080p FHD ekrane, veće sobe za sastanke, sobe za sastanke i I veći prostor koriste  4K/UHD (3840 x 2160 piksela) rezoluciju.

AVTEK, OPTOMA, InFocus, HELGI  koriste 4K rezoluciju za sve (TouchScreen)  interaktivne ekrane za poslovanje.

1.2 Veličina

 

Naravno i veličina je bitna.

Kada odlučujete o veličini interaktivnog ravnog displeja koji odgovara vašim poslovnim potrebama, razmislite o veličini sobe za sastanke. Takođe je važno uzeti u obzir veličinu potencijalne publike koju ćete imati za svoj interaktivni ekran.

Ne postoji posebno pravilo pri izboru veličine ekrana koja ispunjava prostoriju za sastanke. Tipično, 65” je dobro za male do srednje velike prostorije (od 5-15 osoba), dok je 75” pogodno za salu za sastanke srednje veličine (15-25 osoba), a 86” je savršeno za prostor sala za sastanke i šire (više od 25 osoba). AVTEK, OPTOMA  nude velicine ekrana dijagonale od 65”, 75” i 86” kako bi zadovoljio sve zaheve vaših soba za sastanke.

 

Velicina interaktivnog ekrana

 

1.3 Konekcija

 

Kao platforma za sastanke, povezanost je još jedan važan aspekt interaktivnog ravnog ekrana visokih performansi.

Interaktivni ekran može omogućiti svim učesnicima sastanka da se bežično povežu putem vlastitih prenosnih računara i pametnih telefona, opreme za video konferencije ili drugih uređaja koji imaju mogućnost interneta – pomažući da se ostavi utisak na klijente i članove odbora.

HDMI, VGA ili DisplayPort signalni ulazi: ovi ulazi vam omogućavaju da se povežete sa eksternim laptop računarom kao i drugi učesnici sastank ui  svrhu prezentacije.

 

 

 

     

    PC slot (OPS computer slot ): Ovo omogućava da se povežete na opcioni PC modul zasnovan na Windows-u.

    • USB: Ova konekcija vam omogućava da se povežete sa spoljnim uređajima, kao što je čvrsti disk za skladištenje, da biste delili ili sačuvali svoje fajlove sa USB-a. Takođe se možete povezati s web kamerom, bežičnim ključem ili uređajima za video konferencije.
    • LAN & Wi-Fi: Bilo da koristite Ethernet ili Wi-Fi, interaktivni ravni ekran omogućava učesnicima pristup Internetu.

     

    1.4 Dodir i olovka

     

    Funkcionalnost dodira je ključna karakteristika interaktivnih ravnih displeja. Omogućava učesnicima da pišu, komentarišu i rukuju platformom koristeći svoje prste ili olovku uz mogućnost da više korisnika dele ekran u isto vreme za grupnu diskusiju. Postoji mogućnost pisanja u dve različite boje u isto vreme. Napravite zanimljivu prezentaciju i privucite pažnju učesnika i kolega zahvaljujući dvostranim olovkama. uključenim u komplet.

     

    Većina interaktivnih ravnih ekrana podržava 20 dodirnih tačaka (supported points ) uz hardversku podrsku. Ukoliko koristite Windows OS, ovaj operativni sistem će omogućiti podrška za 20 dodirnih tačaka. Međutim, ako želite da koristite svoj macOS laptop, moraćete da preuzmete drajver i instalirate Mac pokrete na ekran.

     

     

     

     

    2.UI & UX dizajn

     

    2.1 Ugrađeni operativni sistem

    Danas mnogi kompetentni interaktivni ekrani ugrađuju Android OS, omogućavajući vam da započnete sastanke u trenu. AVTEK I OPTOMA  nudi dizajn sve-u-jednom u tom pogledu, omogućavajući korisnicima da koriste svoj ugrađeni Android OS i trnutno uključenjenje  ekrana i odlazak na sastanak bez potrebe za povezivanjem  bilo koje eksterne opreme, kao PC sistem.

    Ovo je važano kada imate sastanak druženja, hitan sastanak ili neki učesnici donose laptop na sastanak.

     

    Pre nego što kupite interaktivni ekran svakako je važan izgled korisnički interfejsa tj.  korisničko iskustvo koje nudi. Za potrebe sastanka, vremenska efikasnost i produktivnost su ključna tačka za održavanje sastanka. Korisnički interfejs ili dizajn bilo koje funkcije treba da bude lak za razumevanje i korišćenje, omogućavajući svim učesnicima sastanka da učestvuju u sastanku bez gubljenja vremena na rad ekrana.

     

    interaktivni ekran slika 4

     

    2.2 Početni izgled ekrana

     

    Neki ekrani visokih performansi i relativno niske cene imaju naviku da nedovoljno ulažu u korisnički interfejs ili koriste komplikovano korisničko okruženje što može dovesti do zabune među korisnicima.

    Interaktivni ekrani AVTEK TouchScreen imaju jednostavan i intuitivan  korisnički interfejs sa Android OS koje je u akciji čim se pokrene početni ekran. Postoje samo početne opcije izbora datoteke za vašu prezentaciju, preslikavanja mobilnih uređaja, pokretanja aplikacije ili pokretanja funkcija za označavanje.

    TouchScreen  je podržan  korisnim indikatorima koji pokazuju status veze interaktivnog ekrana, kao što je da li LAN radi ili je povezan bilo koji USB uređaj.

    2.3 Alati za beleške i aplikacija za belu tablu

    TouchScreen displej  nudi dva načina za označavanje za najbolje iskustvo. Korišćenjem intuitivne alatne trake za napomene koja može ponuditi korisne funkcije.

    Prvi način je alat za instant beleške. Ovo vam omogućava da komentarišete različite vrste formata datoteka, uključujući slike, video, aplikacije itd.

    Drugi način je ugrađena aplikacija Note za belu tablu s više funkcija za saradnju. Ova aplikacija za belu tablu pruža saradnju sa svim slikama, kancelarijskim datotekama, web stranicama itd., a vi i vaši timovi možete zajedno komentarisati.

     

     3.Poslovni sastanak Saradnja

     

    Naravno, cilj igre je saradnja.

    Koji oblik saradnje najviše odgovara potrebama vašeg poslovanja? Da li prvenstveno želite da pogledate svoje datoteke  Ili nameravate podržati i označiti niz različitih datoteka pred desetinama zaposlenih? Takođe, kada završite sa sastankom, kako ćete podeliti zapisnike sa sastanka ili kako sačuvati svoje ideje za razmišljanje ili konsenzus za nastavak?

     

    interaktivni ekran slika 5

    3.1 Mirroring From Mobile Devices

     

    BYOD je bio trend za preduzeća, rad na tabletima i mobilnim telefonima postalo je uobičajeno ponašanje danas, dok 67% zaposlenih koristi lične uređaje na poslu. Treba  razmotriti mogućnosti preslikavanja vašeg uredjaja na ekran. Koliko je laka saradnja na sastancima s ovih mobilnih uređaja dok proveravate da li postoji neka aplikacija za preslikavanje integrisana u vaš ekran i kako ona funkcioniše?

     

    Postoji nekoliko načina za bežičnu prezentaciju ili preslikavanje ekrana, kao što je korišćenje bežičnog ključa ili instaliranje softvera. Ali postoji li neki novi način preslikavanja vaših pojedinačnih uređaja na veliki ekran?

    Važna je podrška za wireless screen sharing app sa Miracast i AirPlay podrška.

    Ako želite trenutno deliti slike sa iPhone/ iPad/ MacBook ili Android telefona, Airplay i Miracast vam pomažu da bežično predstavite multimedijalni sadržaj s lakoćom. Ako za prezentaciju koristite notebook i google dokument, možete koristiti funkciju “cast” iz preglednika Chrome. Vi ili vaši gosti pozvani na sastanak ne morate instalirati nikakav softver za bežičnu prezentaciju. I ne morate proslediti spoljni bežični ključ sledećem izlagaču.

    Touchscreen  takođe integriše aplikaciju za deljenje ekrana, omogućavajući pristup koji se lako povezuje sa mobilnim uređajima učesnika sastanka, a ekran može istovremeno da prikaže do šest uređaja preslikanih na ekran. Učesnici mogu crtati ili pisati na vlastitim mobilnim uređajima i preslikavati svoj sadržaj na ekran.

    Iako se to nekima ne smatra bitnim, s obzirom na ulogu koju mobilni uređaji igraju u uspostavljanju međusobne povezanosti u prostore za sastanke, vredi pogledati da li vaš programer interaktivnog ravnog ekrana ima posebnu mobilnu aplikaciju za dodatnu povezanost – ako ova funkcija odgovara Vaše potrebe.

     

    3.2 Kompatibilnost sa Video Conferencing Camerama i Softvarom

     

    Video konferencije su jedan od ključnih efikasnih načina komunikacije sa udaljenim osobljem ili klijentima. Da biste postavili platformu za video konferencije na interaktivnom ekranu, korisno je da je  ekran kompatibilan sa  AVer ili Logitech “sve-u-jednom”  kamerom i softverom za video konferencije.

     

     

    Povezivanje kamere na ekran je jednostavno,  jedan USB port može pomoći u rešavanju ove hardverske instalacije. Ali morate proveriti da li treba instalirati drajvere za kameru na ekran, inače ekran neće prikazati video snimljen kamerom. Sada postoji nekoliko brendova koji lansiraju interaktivne displeje sa ugrađenom kamerom kao konceptom sve u jednom. Na taj način se rešava napor instalacije drajvera. Međutim, specifikacija ugrađene kamere možda neće biti odlična kao brendovi posvećenih video konferencijama.

    Softver je takođe ključni element. Postoji nekoliko popularnih softvera ili aplikacija za video konferencije na tržištu, kao što su Zoom, GoToMeeting, Teams, itd. Nemoguće je ugostiti ili se pridružiti video konferencijama bez softvera. Dakle, pre nego što odaberete interaktivni ekran za svoju platformu za video konferencije, treba da proverite da li ekran nudi ugrađenu aplikaciju za video konferencije ili nudi fleksibilan način za instaliranje softvera.

    Na primer, TouchScreen interaktivni displej  je spreman da podrži većinu trenutnih “sve-u-jednom” kamera za video konferencije, kao što je Logitech Meetup. Kada se kamera poveže na TouchScreen preko USB kabla, kamera će automatski biti aktivna za rad. Sa platformom otvorenog koda zasnovanom na Androidu, TouchScreen vas podržava da preuzmete željenu aplikaciju za video konferencije sa službenih web stranica provajdera i instalirate TouchScreen. Alternativno, ako imate APK datoteku, možete pokušati da instalirate aplikaciju u sistem za održavanje sastanka.

     

    3.3 Podrška za više formata datoteka

     

    Budući da su mnogi interaktivni ekrani s ravnim ekranom integrisani s operativnim sistemom zasnovanim na Androidu, važno je osigurati da podržavaju i formate datoteka Microsoft Officea, kao što su Word, PowerPoint, Excel i PDF – jer ove datoteke vrlo često koriste kompanije. TouchScreen  dolazi sa unapred instaliranim WPS Officeom, aplikacijom koja podržava i Office i PDF datoteke

     

    3.4 Cloud Drives

     

    Povezivost u oblaku je još jedan alat za saradnju koji se sve više uzima u obzir, jer većina nas sprema i deli dokumente putem Cloud Drives-a.

    TouchScreen interaktivni ekrani  pružaju  prečicu za disk u oblaku tako da možete bežično pristupiti, deliti i čuvati datoteke i mape koje se povezuju na vaš Google Drive ili Microsoft OneDrive. Neki stariji uređaji možda neće moći ponuditi zadovoljavajuće veze zasnovane na oblaku, što znači mogućnost više nepotrebnih žica. Veze sa Microsoft OneDrive-om i Google Drive-om danas bi se trebale smatrati neophodnim za poslovanje.

     

    3.5 QR Code Scan and Save

    TouchScreen podržava skeniranje QR kodova kako bi mobilnim uređajima pružio nove mogućnosti za lako preuzimanje datoteka. Više nećete morati da koristite svoj mobilni telefon da biste snimili sliku kako biste sačuvali datoteke sastanka i provodili vreme koristeći aplikaciju za dokumente da biste se prilagodili slikama. Skeniranje i čuvanje QR koda može preuzeti tačne datoteke onako kako ih vidite na TouchScreenu.

     

    3.6 Ugrađena aplikacija za e-poštu

     

    Deljenje putem e-pošte jedinstvena je funkcija unutar aplikacije TouchScreen interaktivne bele table zasnovana na razmatranju različitih scenarija sastanaka koji se stalno javljaju, kao što su problemi s internet/Wi-Fi vezom, problemi privatnosti i sigurnosti itd.

    Dok mnogi displeji mogu deliti sadržaj s komentarima čuvanjem datoteka na povezani USB ili cloud disk-u, TouchScreen ide na dodatni korak. Jedan od najvećih problema u scenarijima soba za sastanke je USB konekcija, pri čemu je pristup uređajima za čuvanje zabranjen zbog sigurnosnih problema i virusa. Dakle, kako možete sačuvati datoteke i poneti ih sa sobom?

    Tu je i pitanje privatnosti. Zašto bi neko trebao da se prijavi na svoj Google račun da bi pristupio fajlovima dok je u sobi za sastanke? Ako ste zaboravili da se odjavite nakon što ste sačuvali datoteke, možete otkriti informacije o svom nalogu ili svaku datoteku na vašem cloud disku.

    Osim toga, u nekim scenarijima, Wi-Fi je također ograničen u sali za sastanke ili u celoj kompaniji. Kako možete podeliti ili preslikati svoje prezentacije ili datoteke sa svojih mobilnih uređaja na interaktivni ravni ekran Ili čak koristite QR kod skeniranje i čuvanje?

    Interaktivni displeji  za poslovanje pomažu da se ublaži stres povezivanja naloga nudeći sopstvenu integrisanu funkciju e-pošte jer su LAN veze dobro postavljene i kontrolisane u svakoj kompaniji. Možete direktno sastavljati e-poštu iz aplikacije i slati datoteke bez potrebe za korišćenja spoljnog računara. Pre sastanka, možete poslati svoj fajl na nalog e-pošte, tako da ne morate nositi laptop na sastanak. Kada se sastanak završi, možete koristiti TouchScreen za slanje zapisnika sa sastanka, baš kao što šaljete e-poštu kao što to radite svakog radnog dana.

     

     

    Najvažnija prednost funkcije e-pošte koja se razlikuje od raznih funkcija deljenja je efikasnost usklađivanja svih vaših učesnika sa zaključkom sastanka. Za razliku od čuvanja datoteka na USB disk ili cloud disku, gde datoteke čuvaju pojedinci. U ovom slučaju, datoteke bi trebalo poslati drugima od onoga ko ih čuva, stajati u redu za spremanje datoteka na USB diskove ili cloud diskove jednu po jednu, ili tražiti od onoga ko čuva datoteke da ih pošalje e-poštom kasnije.

    Uz TouchScreen, kada uhvatite sve ideje svog tima, možete odmah sastaviti e-poruku koja se može poslati svim učesnicima odjednom – održavajući svoje timove u skladu sa konsenzusom sastanka za nastavak.

     

     

     

    Ukoliko Vam se dopao ovaj post , slobodno nas kontaktirajte na Tel.: +381 11 3047187. 063 222 677 ili putem mejla na info@prezenta.rs

    Zatražite demo prezentaciju. Kliknite ovde da saznate više o modeloma TouchScreen ekrana .

    Laserski projektor OPTOMA

    Laserski projektor – Kako rade laserski projektori – iskustva

    od Duško Mijatović |5. marta 2022. |0 Comments | Projektori, Vesti

    Laserski projektor

    Kako rade laserski projektori – iskustva

    Mnogo je buke oko laserskih projektora, ali malo ljudi razume kako oni rade. Tehnički detalji oko svih različitih specifikacija projektora mogu postati komplikovani, ali osnovni principi njihovog rada su prilično jednostavni.

    Obično, laserski projektor koristi tri lasera, po jedan za svaku primarnu boju, da projektuje sliku direktno na ekran. U poređenju sa tradicionalnim projektorima, koji koriste belo svetlo koje se zatim filtrira u boje, laserski projektori su energetski efikasniji.

    Jednom kada shvatite osnove rada projektora, razumevanje laserskih projektora je lako. Poznavanje razlika između standardnih projektora belog svetla i laserskih projektora otkriva zašto su laserski projektori efikasniji i malo skuplji. Za mnoge ljude, prednosti laserskih projektora nadmašuju cenu.

     

    Kako radi laserski projektor?

    Laserski projektor koristi izvor svetlosti odbijen od čipa i uvećan i fokusiran sočivima da projektuje sliku na vašem ekranu. Za razliku od standardnog projektora, koji projektuje belu svetlost kroz filter u boji kako bi generisao boje na vašoj slici, laserski projektor koristi lasersko svetlo u primarnim bojama, proizvodeći manje izgubljene svetlosti.

     

    Kako radi standardni multimedijalni projektor? 

    Standardni projektor koristi belu sijalicu za prikazivanje projekcije. Ova svetlost se zatim propušta kroz “color wheel”  – točak koji se vrti sa filterima u svakoj od primarnih boja. Ovo daje crvenu, zelenu i plavu svetlost koja se projektuje na vaš ekran u brzom nizu kako bi se stopila u jednu sliku.

    To znači da se dve trećine belog svetla „odbacuje“ kada se svetlost filtrira u primarne boje. Ova filtrirana svetlost zatim pogađa ili DLP, LCD ili LCoS čip kako bi proizvela slike u boji.

    DLP tehnologija  ili digitalna obrada svetla, koristi mala ogledala da reflektuje ili odbije svetlost kako bi proizvela osvetljene ili zatamnjene piksele u svakoj boji.

    LCD propušta filtrirano svetlo kroz sićušni ekran s tekućim kristalima koji proizvodi slike za svaku boju za prikaz, poput male verzije onoga što ćete pronaći na kalkulatoru.

    LCoS kombinuje obe ove tehnologije postavljanjem displeja od tečnog kristala preko reflektivnog sloja silicijuma (otuda naziv tečni kristal preko silicijuma) kako bi se dobio poboljšani odnos kontrasta. Ova filtrirana i oblikovana svetlost se zatim propušta kroz niz sočiva koja uvećavaju i fokusiraju sliku za projekciju.

    Ono što vidite je zapravo brzi ciklus crvenih, zelenih i plavih slika u brzom nizu. Zbog toga, kada mašete rukom ispred standardnog projektora, dobijate sličan efekat kao kada mašete rukom ispred stroboskopa. Međutim, svetlo kruži tako brzo da se čini kao jedna slika u punoj boji.

     

    Problem sa lampom

    Takođe, od prvog uključivanja video projektora, lampa počinje da bledi i na kraju će pregoreti ili postati previše prigušena (obično nakon 3.000 do 5.000 sati). Kratak vek trajanja lampi zaheva periodičnu zamenu uz dodatne troškove.

     

    LED projektor je spas?

    Video projektor (LED izvor svetla – generički primer) – OPTOMA

    Led projektor tehnologija rada

    Led projektor – tehnologija rada

    Jedna od alternativa lampama su LED diode (Light Emitting Diodes). LED diode su mnogo manje od lampe i mogu im se dodeliti da emituju samo jednu boju (crvenu, zelenu ili plavu).

    Sa manjom veličinom, projektori se mogu učiniti mnogo kompaktnijima, čak i unutar nečega tako malog poput pametnog telefona. LED diode su takođe efikasnije od lampi, ali ipak imaju nekoliko slabosti.

    Prvo, LED diode uopšte nisu tako svetle kao lampe.

    Drugo, LED diode ne emituju svetlost koherentno. To znači da, kako svetlosni snopovi napuštaju izvor svetlosti baziran na LED čipovima, oni imaju tendenciju blagog raspršivanja. Iako su precizniji od lampe, ipak su malo neefikasni.

     

    Laserski projektor

    Kako je laserski projektor drugačiji?

     

    Laserski projektor tehnologija radaModel Optoma ZH403 1080p profesionalni laserski projektor | DuraCore laserski  izvor svetlosti trajnosti do 30.000 sati | Crestron kompatibilan | 4K HDR ulaz | High Bright 4000 lumena | 2 godine garancije.

    Laserski projektor menja belu sijalicu laserima primarne boje. Ovo svetlo se zatim raspršuje, prosleđuje u čip , povećava i fokusira nizom sočiva. Idealan sistem koristi crveni, zeleni i plavi laser. Međutim, pravi RGB modeli su veoma skupi. Umesto toga, potrošačima su češće dostupni hibridni laserski modeli koji koriste plavo lasersko svetlo.

    Hibridni modeli smanjuju broj lasera sa tri na jedan laser. Svetlost ovog lasera se deli na dva snopa, pri čemu se jedan snop pretvara u zeleno i žuto svetlo. Ova tri svetlosna snopa se zatim kombinuju u sklop sočiva i prizme koji propušta svetlost ili na DLP, LCD ili LCoS čip, a zatim kroz sočiva za uvećanje i fokus.

    Drugi modeli kombinuju plavi laser sa crvenim LED i koriste fosfor da generišu zeleno svetlo iz plavog laserskog svetla. U svakom slučaju, gubi se manje svetla. Jedino svetlo koje se proizvodi je svetlost koja je potrebna, a budući da su laserski snopovi fokusirani u jednom smeru, svetlost se ne gubi u tranzitu.

    To znači da je za proizvodnju iste slike potrebno manje energije. Ne samo da to znači manje utrošene električne energije, već i manje proizvedene toplote. Laseri također traju duže od tradicionalnih sijalica i nije im potrebno vreme za zagrevanje pre projektovanja.

    Prednosti i nedostaci laserskih projektora

     

    optoma laserski projektori

    Nadogradnja na laserski projektor ima svoje prednosti, ali nije za svakoga. Laserski projektor je energetski efikasniji i trajaće duže od standardnog projektora.

    S druge strane, laserski projektor će biti veći i teži od vašeg standardnog projektora, tako da ako projektor koristite unutra, ali ga ponekad koristite na platnu napolju, biće vam teže s laserskim projektorom, štaviše, ako koriste projektor napolju, pobrinite se da bude sa dovoljno visokim osvetljajem jer, kao što smo objasnili u našem vodiču, jačina svetla mora pobediti sunce. Evo nekoliko prednosti i nedostataka na koje treba da obratite pažnju.

     

     

    Energetska efikasnost – jedna izrazita prednost laserskih projektora je to što oni proizvode samo ono svetlo koje im je potrebno, tako da se manje energije troši na stvaranje svetlosti koja se filtrira. Takođe, pošto je lasersko svetlo jednosmerno, manje svetla se gubi u tranzitu. Sve u svemu, to znači manje zahteve za energijom, svetlije slike i projektor koji se ne zagrejava.

    Pokretanje – laserski projektor ima otprilike isto vreme pokretanja kao i standardni televizor, što znači da se uključuje praktično trenutno. Nema vremena za zagrejavanje kao kod projektora u tradicionalnom stilu.

    Životni vek – tamo gde se očekuje da standardne lampe za projektore traju oko 2.000 sati, laserski projektor traje otprilike deset puta duže od oko 20.000 sati. To često znači da se veći trošak projektora nadoknađuje tokom veka trajanja projektora u poređenju sa tradicionalnim modelom u kojem se sijalica mora zameniti.

    Cena laserskih projektora

    Cena – jedna od prepreka za nabavku laserskog projektora je cena. Ako se odlučite za laserski projektor, možete računati da ćete potrošiti najmanje  oko 1000e. Laserski projektori mogu biti i do deset puta skuplji od svojih standardnih rođaka projektora. A ako vam je potreban širokougaoni projektor , kao što je OPTOMA ZH406ST Short Throw laserski projektor, cena je obično malo viša.

    Veličina – nedostatak laserskih projektora je da su veći i teži. Zbog toga će ga biti teže pomerati ako projektor koristite na više mesta.

    Proizvođač – vodeći svetki proizvođači laserskih projektora su OPTOMA i InFocus. Optoma laserski projektori koriste visokokvalitetne lasere za kreiranje projektovane slike.

    Koliki je životni vek laserskog projektora?

    Kada govorimo o trajnosti laserskog projektora, zapravo govorimo o veku trajanja samog projektora. To jest, za razliku od standardnih gde se koristi sijalica za projektor, laseri u laserskom projektoru nisu dizajnirani za zamenu.

    Životni vek standardnog projektora je 5.000 sati, dok je kod laserskog projektora čak 20.000 sati. Životni vek standardnog projektora može se malo produžiti zamenom sijalice.

    Model OPTOMA HZ40 HDR laserski projektor za kućni bioskop, predviđen je za rad do 30.000 sati rada.

     

    Da li su laserski projektori sigurni?

     

    Iako neki laseri mogu spaliti stvari kada su visoko koncentrisani (baš kao što normalna svetlost može učiniti s lupom), lasersko svetlo koje emituje projektor nije u stanju da spali ništa. Ne samo da sami laseri nisu sposobni za to, već se i svetlost raspršuje unutar projektora, čineći snop još manje koncentrisanim.

    Još jedan rizik kod lasera je mogućnost oštećenja vida. Kao i sa idejom da će laseri sve spaliti, postoji uobičajeni mit da će vas lasersko svetlo učiniti slepim. Lasersko svetlo se raspršuje pre izlaska iz vašeg projektora, što ga čini manje opasnim. Međutim, gledanje direktno u bilo koje svetlo nije dobro za vaše oči.

     

    Koliko su skupi laserski projektori?

     

    Kako god da pogledate, laserski projektor je investicija. Možete očekivati ​​da ćete potrošiti blizu hiljadu evra, a lako se možete naći u rasponu od dve do tri hiljade evra. Ovo je popriličan korak u odnosu na standardne projektore koji mogu koštati samo nekoliko stotina.

    Imajte na umu, dobijate ono što plaćate. Cena će se uveliko razlikovati zavisno o specifikacijama konkretnog projektora koji gledate. Svetlost, rezolucija, format slike, kontrast i druge specifikacije će uticati na cenu projektora koji gledate.

    Još jedna stvar koja će uticati na cenu laserskog projektora je da li je Short Throw tj. širokougaoni projektor. Zbog jedinstvenih čipova potrebnih za projektovanje slike i grafičkog motora potrebnog za pretvaranje slike u trapez, projektori kratkog dometa obično su skuplji. Ako imate manju sobu, onda biste trebali očekivati ​​da ćete morati platiti više za svoj laserski projektor.

     

    Da li su laserski projektori vredni toga?

     

    Da li je laserski projektor pravi za vaš kućni bioskop zavisiće od brojnih faktora. Mnoge prednosti koje možete dobiti od laserskog projektora, uključujući trenutno pokretanje, energetsku efikasnost i životni vek, mogu nadmašiti cenu.

    Kako god da pogledate, laserski projektor je investicija. Čak i uz široku upotrebu, možete očekivati ​​da ćete dobiti oko 12 godina života od svog prosečnog laserskog projektora. Ako želite projektor na duge staze, onda ćete verovatno hteti razmotriti laserski projektor.

     

    Laserski projektor je nadmašuje standardni projektor sa lampom ili Led projektor

     

    Kada se koriste kao izvor svetlosti za video projektor, laseri pružaju nekoliko prednosti u odnosu na lampe i LED diode.

    Koherentnost: Laseri rešavaju problem rasipanja svetlosti tako što koherentno emituju svjetlost. Kako svetlost izlazi iz lasera kao jedan, čvrsti snop, „debljina“ se zadržava na udaljenostima osim ako se ne promeni prolaskom kroz dodatna sočiva.

     

    „Amazing colour“: Gledajte svoje filmove, TV emisije i igrajte igrice sa prirodnim bojama u bilo kom okruženju. Optoma projektori pružaju pouzdane performanse pogodne za bilo koji sadržaj i okruženje. Naši projektori za kućni bioskop su sposobni da reprodukuju Rec.709 raspon boja, međunarodni HDTV standard koji garantuje preciznu reprodukciju bioskopskih boja tačno onako kako je režiser zamislio. Ili zasićenije boje za slikovitiji prikaz, sjajnu za igranje igara i animirane filmove.

     

     

     

    Manja potrošnja energije: Zbog potrebe da se obezbedi dovoljno svetla za projektor da prikaže sliku na ekranu, lampe troše mnogo energije. Međutim, budući da svaki laser treba da proizvede samo jednu boju (slično kao LED), on je efikasniji.

    Izlaz: Laseri nude povećanu svetlosnu snagu uz manje stvaranja toplote. Ovo je posebno važno za HDR, koji zahteva visoko osvetljenje za potpuni efekat.

    Gamut/saturation: Laseri pružaju podršku za širi raspon boja i preciznije zasićenje boja.

    Praktično trenutno: vreme uključivanja/isključivanja više liči na ono što doživljavate kada uključite i isključite TV.

    Životni vek: Sa laserima možete očekivati ​​20.000 sati upotrebe ili više, eliminišući potrebu za periodičnom zamenom lampe.

     

    Prezenta d.o.o. je ovlasćeni distributer OPTOMA i InFocus projektora

    Za dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Možete pozvati za dodatne informacije Tel.: 011 30 47 187 ili 063 222 677 ili  poslati upit na mejl info@prezenta.rs

     

    Najbolja rešenja za prepoznavanje teksta – OCR program

    od Duško Mijatović |12. maja 2020. |0 Comments | Vesti

    OCR (Optical Character Recognition) označava optičko prepoznavanje znakova. To je postupak kojim se slika papirnog dokumenta snima i tekst se izdvaja iz rezultujuće slike.

    Prezentaciona oprema na jednom mestu!

    od Duško Mijatović |5. maja 2020. |0 Comments | Vesti

    Tražite kvalitetnu, pouzdanu prezentacionu opremu (projektore, interaktivne table, sisteme za glasanje, interaktivne ekrane, projekciona platna) renomiranih svetskih proizvođača InFocus, OPTOMA, EPSON  od ovlašćenog uvoznika za Srbiju?

    4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

    od Duško Mijatović |5. maja 2020. |0 Comments | Projekcijaska platna, Vesti

    Kupovina projektora zahteva određenu pripremu, ne samo vašeg enterijera već i pretragu za informacijama o korišćenju, pozicioniranju i objašnjenju novih specifikacija.

    Optoma projektori za sve namene

    od Duško Mijatović |26. avgusta 2015. |0 Comments | Vesti | ,

    Ponosni smo što Vam od danas u našoj kolekciji možemo ponuditi Optoma projektore koji su pogodni za sve namene! U ponudi imamo prenosne, širokougaone, za kućni bioskop.

    Detaljnije
    PITAJTE NAS
    close slider