Cart

Blog

Prezenta > Blog

Najbolja rešenja za prepoznavanje teksta – OCR program

od Duško Mijatović |12. maja 2020. |0 Comments | Vesti

Najbolja rešenja za prepoznavanje teksta – OCR program

OCR (Optical Character Recognition) označava optičko prepoznavanje znakova. To je postupak kojim se slika papirnog dokumenta snima i tekst se izdvaja iz rezultujuće slike.

Iako se danas dokumenti sve manje štampaju u fizički oblik, ponekad se susrećemo s potrebom da neki fizički dokument prebacimo u digitalni oblik kako bismo ga dalje koristiti na računaru, uređivali, slali i slično. Ako se npr. radi o dokumentu od 50-ak stranica štampanog teksta, tada bi ručna digitalizacija, odnosno prepisivanje takvog dokumenta bila prava noćna mora, uz veliki gubitak živaca i vremena.

U tu  svrhu pomažu OCR  programi, odnosno poseban software koji će bilo koji fizički dokument, bilo da je napisan na računaru ili rukom, skenirati i prepoznati tekst koji se na njemu nalazi, a onda će nam isti taj tekst prebaciti u željeni digitalni oblik:  npr. (Word, Excel, PDF, HTML, TXT, ePub,  itd.)  Zatim, možete prebaciti Vase dokumente u Cloud hosting aplikacije (Google Drive, Dropbox. Evernote, OneDrive)

 

 

Postoje razni OCR programi i rešenja, od kojih neka treba da se plate, a neka su besplatna.

Kvalitetan OCR program je Readiris 17 koji već dosta dugo postoji na tržištu i ima najnapredniji kod za prepoznavanje teksta. Readiris 17 nudi podršku za mnoštvo jezika, uključujući i srpski. S njim možete putem skenera skenirati postojeći fizički dokument i pretvoriti ga u tekstualni, ili ako imate već skenirani dokument u obliku slike ili PDF takođe ga možete pretvoriti u Word ili neki drugi tekstualni format.

Ovaj program odlično prepoznaje tekst uz  vrlo malo grešaka – u zavisnosti od stanja izvornog dokumenta. Preporučuje se svima kojima trebaju najkvalitetnije OCR rešenje. Kvalitet ima i svoju cenu, pa je tako cena za najnoviju verziju Readiris 17 negde oko 40€.

Tehnologija optičkog prepoznavanja znakova (OCR) koja se koristi u Readiris 17 omogućava vrlo precizno prepoznavanje dokumenata uz očuvanje originalnog izgleda stranice.

Glavne prednosti možete videti OVDE

Skenirajte, pretvarajte, editujte i izvozite sve dokumente bez ponovnog unošenja!

Veliki broju formata: Pretvorite svoje slike ili PDF datoteke u Excel, Word,
PDF, Audio datoteke, eBook itd.

 Pretvorite svoje dokumente MS Office (Excel, Word, Excel) u PDF datoteke.
Komprimirajte svoje PDF datoteke do 10 puta manje od originalne veličine slike.
Idealno za arhiviranje dokumenata!
Rad bez granica – prepoznat je 138 jezika, uključujući latinski, azijski, arapski i
srpskii
• Prestanite da gubiti vreme – olakšaće vam pretraživanje značajnog sadržaja
kreiranje indeksiranih PDF-ova. Pretražite i preuzmite informacije jednostavnim pretraživanjem ključnih reči.
• Uživajte u potpunom iskustvu čitanja putem e-pošte – pretvorite sve knjige i časopise u EPUB format spreman za čitanje s bilo kojeg e-čitača, tableta ili pametnog telefona.
• Neka vaši dokumenti govore glasno (.MP3 ili .WAV) dok vaši dokumenti budu pročitani glasno u pokretu tablet računara, računara ili čak ….. u automobilu. Život
mjenjač za slabovidne korisnike, osobe s disleksijom, studenti, pravnici, …
• Snažno prepoznavanje tablice – izdvojite linije, stupce, figure i tekstove iz bilo koje tabele nalaze se na slici ili PDF datoteci i uređuju ih u različitim aplikacijama za proračunske tablice
The Ultimate PDF toolbox – Pregledajte i sarađujte na svojim PDF datotekama
• Napomene: koment svoj PDF pomoću Strike out, underline, text box,
vodeni žig, priložena datoteka, glasovni zapis i tekst uz napomene o govoru.
• Kreirajte PDF datoteke za pretraživanje – sa tekstualnim slojem spremanim za pretraživanje
• Uredi PDF datoteke – Ispravite tekst direktno u Readiris ™ prije postupka konverzije
• Dodavanje, brisanje, pozicioniranje, spajanje i ispravljanje PDF stranica
• Stisnite PDF datoteke – Smanjite veličinu PDF-a do 10 puta
Produktivnost gdje god da se nalazite!
• Izvezite svoje dokumente u popularne aplikacije za hosting u oblaku (Google pogon,
Dropbox, Box, Evernote, OneDrive).
• Pristupite svojim dokumentima bilo gdje, u bilo koje vrijeme, sigurno!
• Jednostavno podešavanje, jednostavan za upotrebu – samo se registrirajte na Cloud hosting uslugu.
• Radite i sarađujte na mreži – Uređujte i dijelite svoje tekstove koristeći usluge poput
OneDrive, Evernote ili Google Drive.

 

Glavne karakteristike :

• PDF „annotations“ napomene: sarađujte na svojim PDF datotekama zahvaljujući čitavom nizu napomena.
• Pretvorite skenirajte, slike i PDF datoteke u dokumente koji se mogu uređivati
• Stvaranje, uređivanje i spajanje PDF datoteka više stranica
• Izvršite kompresiju PDF datoteka koje se mogu pretraživati do 10 puta za optimizovano arhiviranje i deljenje
• Pristupite svojim pametnim dokumentima s bilo kojeg računara, pametnog telefona ili tableta

Više informacija možete pronaći na strani OVDE 

Kupovinom jednog od prenosnih skenera firme IRIS a Canon compani dobijate beslatan Readiris 17 program

Za više informacija pozovite 011 30 47 187  ili preuzmite probnu verziju softvera

 

Prezentaciona oprema na jednom mestu!

od Duško Mijatović |5. maja 2020. |0 Comments | Vesti

Vaš stari partner sa novom ponudom

     Tražite kvalitetnu, pouzdanu prezentacionu opremu (projektore, interaktivne tablesisteme za glasanje, interaktivne ekrane, projekciona platna) renomiranih svetskih proizvođača InFocus, OPTOMA, EPSON  od ovlašćenog uvoznika za Srbiju?
Pored toga treba Vam partner koji će Vam pomoći oko izbora opreme, obuke, nabavke dodatne opreme, montaže, tehničke podrške, odžavanja i servisa iste?
Tražite originalnu lampu ili povoljnu cenu sijalice za Vaš projektor? Najjeftinije računare, projektore? Potebno Vam je održavanje Vaših projektora? Tražite LED projektore? Povoljan odnos cene i kvaliteta opreme? Dugoročnu saradnju? Profesionalizam i kompetenciju? Onda ste na pravom mestu.

Prezentaciona oprema na jednom mestu!

Nudimo Vam nasavremenija prezentaciona rešenja i proizvode  za unapređenje nastave uz kompletnu tehničku podršku. Pozovite nas, mi smo tu zbog Vas!

4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

od Duško Mijatović |5. maja 2020. |0 Comments | Vesti

4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

 

Kupovina projektora zahteva određenu pripremu, ne samo vašeg enterijera već i pretragu za informacijama o korišćenju, pozicioniranju i objašnjenju novih specifikacija.

Postavlja se mnogo pitanja. Koja veličina projekcije je optimalna za vaš prostor? Gde postaviti isti? Koji projektor kupiti?

Prilikom kupovine projektora važna karakterstika je visina od poda do plafona. Nakon toga se se određuje format slike i rezolucija.  Jačina svetla je takođe važna jer opada s kvadratom rastojanja. Što više udaljavate projektor jačina svetla opada. Da li izabrati platno ili zid za vašu projekciju? Koliko je rastojanje od platna do projektora neophodno? Koliko treba biti udaljen prvi gledalac od platna? Koji nosač za projektor kupiti? Da li nam treba projektor sa lampom, led ili laserski?Ovo su neka najčešća pitanja koja nam postavljaju naši korisnici.

 

  1. Cena projektora ne treba da bude glavni faktor za odluku, već namena

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Staro pravilo. Pored tehničkih karakterstika potrebno je izabrati prezentacionu oprema koja odgovara vašim stvarnim potrebama.

U velikim marketima ne možete dobiti potrebne informacije za izbor projektora, platna ili interaktivnog ekrana. Postavlja se pitanje tehničke podrške. Izbor projektora najpre zavisi od veličine prostora tj. visine, zatim od veličine projekcije, formata slike 16:10 ili 16:9, zida ili platna, sadržaja koji će se prezentovati (projektovati), a naručito od ambijentalnog svetla u prostoriji. Ove informacije će nam pomoći da izaberemo rezoluluciju i osvetljaj projektora, optičke karakteristike projektora, konektivnost i napredne karekteistike projektora (Display port, Wi-Fi bežični prenos, interaktivnost, korekcija slike i dr.).

  1. Polovni projektori su ok, ali o čemu treba voditi računa

 

 

Neki od vas će imati sreće da nalete na kvalitetan polovan projektor i uštede dobar deo novca – ovo može biti opcija ukoliko ste u škripcu sa finansijama.

Ako pitate ekipu sa sajta „Kupujem prodajem“, reći će vam da ne postoji ama baš ni jedan logičan razlog da pretplaćujete projektore u prodavnicama kada iste možete naći dosta jeftinije na oglasima.

I ovo jeste donekle tačno. Ipak, kupovina polovnih projektora predstavalja veliki rizik. Zašto? Najskuplji deo projektora je lampa. Trajanje lampe se može resetovati na projektoru i vi nećete znati tačan broj sati rada vašeg projektora. Pored toga, na tržištu imate u ponudi veliki broj „no-name“ lampi kineskog porekla, kupljenih na Amazonu ili Alli-ju. Ove lampe su obično jeftinije i do 60% od renomiranih proizvođača. Imali smo dosta slučajeva gde su se klijenti nakon kupovine „no-name“ lampi kasnije odlučili za proverenog dobavljača.

Drugi problem koji je prisutan kod polovnih projektora je ograničeni vek trajanja LCD panela i rezervnih pokretnih delova kao što su: color wheel, ventilatori i dr.

Posebno je važno kako je projektor održavan tj. koliko se često čisti optički deo projektora i da li je radio u odgovarujućim uslovima propisane vlažnosti i temperature. S obzirom da projektor radi na visokim temperaturama neophodno je redovno održavanje tj. obavljati čišćenje filtera i optike!

Većina polovnih projektora se nabavlja iz Nemačke i tehnološki su prevaziđeni, skromnih tehničkih karakterstika ili skrivenim manama koje nastaju usled mehaničkog oštećenja.

Ukoliko strada CPU ploča ili napajanje lampe servis je neisplativ.

Stoga savet ukoliko ne znate čoveka od koga kupujete projektor nemojte kupovati!

 

  1. Mini, led ili obični video projektori: kupite ono što vam zaista treba, a ne ono što lepo zvuči

 

 

Vraćamo se na pitanje namene projektora. Osnovna podela projektora je na poslovne i kućne. Poslovni „data projektori“ su namenjeni korisnicima koji su u prostorijama umerenog osvetljenja. Ova grupa projektora je cenovno najpovoljnija. Shodno sadržaju materijala koji se prezentuje i veličini projekcije, treba izabrati projektor rezolucije WXGA 1280×800 za standardne prezentacije tj. 1080p 1920×1080 za prikaz Full HD video materijala ili tamo gde je potrebna visoka preciznost slike.

Projektori za kućne bioskope su specifični po karekteristikama za prikaz video materijala u HD i 4K rezoluciji. Opremljeni su  čipovima za video prikaz  da bi se izbeglo zastajkivanje slike u dinamičnim scenama. Najpozantiji proizvođač „home cinema“ projektora je engleski proizvođač OPTOMA.

Ukoliko vam je potreban mali, lagan projektor za marketinško predstavljanje vaših ideja i proizvoda, odlučićete se za mini ili ultralagani projektor, koji takođe može biti i LED.

Za potrebe prikazivanja u velikim konferencijskim dvoranama ili amfiteatrima savetujemo instalacijski, profesionalni projektor za prikaz na platnima velikih dimenzija. Ovi projektori su po pravilu sa visokim osvetljajem i naprednim tehničkim karakteristikama i performansama. Preporučuju se laserski projektori.

O ovim projektorima detaljnije nekom drugom prilikom…

Ukoliko projektor koristimo dosta često za prikazivanje prezentacija ili reklama, 24/7 sati, kao pravo rešenje nameće se LED projektor. Možda je ovo veća investicija, ali se na duže staze isplati. Ovde je takođe važno izabrati brand name projektor jer je sve veća ponuda kineskih modela sumnjivog kvaliteta. Preporučujemo Casio i OPTOMA led projektore renomiranih svetskih proizođača. Ovaj brend je dobio mnoge nagrade na uporednim testovima!

Inovativne projektore CASIO odlikuju visoke performanse i svestranost – što olakšava impresioniranje publike u učionici ili na radnom mestu.

Svaki projektor u trenutnoj seriji ima laserski i LED hibridni izvor svetla s radnim vekom do 20 000 sati! Kao rezultat toga, zamene lampe više nije potrebna.

 

  1. Montaža je pipava stvar – da ne biste upropastili ovako skup proizvod, kupujte kod onih kojima i transport ulazi u cenu

 

 

Za razliku od velikih marketa koji samo prodaju projektore i koji vam mogu pružiti informacije o osnovnim tehničkim karakteristikama, mi se bavimo vašim potrebama.

Pored tehničke podrške koja je savetodavna oko izbora modela projektora i potrebnih karakteristika, nudimo vam usluge prevoza, besplatnog uviđaja, montaže, obuke, nabavke dodatne opreme (nosača projektora, platna , kablova, rezervnih lampi i dr. uređaja ) i servisa.

Ukoliko cenite profesionalizam, a imperativ vam je kvalitet, mi ćemo vas nagraditi brzom i efikasnom realizacijom.

Postavite nam pitanje već danas na: info@prezenta.rs ili pozovite : 011 3047 187

Model OPTOMA HD27 dostupan u prodaji

od Duško Mijatović |3. jula 2016. |0 Comments | Vesti | ,

HD27 – „1080p Kućni projector za zabavu“

Optoma projektori za sve namene

od Duško Mijatović |26. avgusta 2015. |0 Comments | Vesti | ,

Ponosni smo što Vam od danas u našoj kolekciji možemo ponuditi Optoma projektore koji su pogodni za sve namene! U ponudi imamo prenosne, širokougaone, za kućni bioskop, za velike hale, prezentacije i edukaciju.

Detaljnije

Casio Lamp Free

od Duško Mijatović |6. jula 2015. |0 Comments | Vesti |

Bezbrižan rad godinama. Pouzdanost i trajnost. Niži troškovi održavanja.