4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

Prezenta > Projekcijaska platna > 4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

4 Greške koje najčešće pravite prilikom kupovine projektora ili opreme za prezentovanje

 

Kupovina projektora zahteva određenu pripremu, ne samo vašeg enterijera već i pretragu za informacijama o korišćenju, pozicioniranju i objašnjenju novih specifikacija.

Postavlja se mnogo pitanja. Koja veličina projekcije je optimalna za vaš prostor? Gde postaviti isti? Koji projektor kupiti?

Prilikom kupovine projektora važna karakterstika je visina od poda do plafona. Nakon toga se se određuje format slike i rezolucija.  Jačina svetla je takođe važna jer opada s kvadratom rastojanja. Što više udaljavate projektor jačina svetla opada. Da li izabrati platno ili zid za vašu projekciju? Koliko je rastojanje od platna do projektora neophodno? Koliko treba biti udaljen prvi gledalac od platna? Koji nosač za projektor kupiti? Da li nam treba projektor sa lampom, led ili laserski?Ovo su neka najčešća pitanja koja nam postavljaju naši korisnici.

 

  1. Cena projektora ne treba da bude glavni faktor za odluku, već namena

Ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji. Staro pravilo. Pored tehničkih karakterstika potrebno je izabrati prezentacionu oprema koja odgovara vašim stvarnim potrebama.

U velikim marketima ne možete dobiti potrebne informacije za izbor projektora, platna ili interaktivnog ekrana. Postavlja se pitanje tehničke podrške. Izbor projektora najpre zavisi od veličine prostora tj. visine, zatim od veličine projekcije, formata slike 16:10 ili 16:9, zida ili platna, sadržaja koji će se prezentovati (projektovati), a naručito od ambijentalnog svetla u prostoriji. Ove informacije će nam pomoći da izaberemo rezoluluciju i osvetljaj projektora, optičke karakteristike projektora, konektivnost i napredne karekteistike projektora (Display port, Wi-Fi bežični prenos, interaktivnost, korekcija slike i dr.).

 

  1. Polovni projektori su ok, ali o čemu treba voditi računa

 

 

Neki od vas će imati sreće da nalete na kvalitetan polovan projektor i uštede dobar deo novca – ovo može biti opcija ukoliko ste u škripcu sa finansijama.

Ako pitate ekipu sa sajta „Kupujem prodajem“, reći će vam da ne postoji ama baš ni jedan logičan razlog da pretplaćujete projektore u prodavnicama kada iste možete naći dosta jeftinije na oglasima.

I ovo jeste donekle tačno. Ipak, kupovina polovnih projektora predstavalja veliki rizik. Zašto? Najskuplji deo projektora je lampa. Trajanje lampe se može resetovati na projektoru i vi nećete znati tačan broj sati rada vašeg projektora. Pored toga, na tržištu imate u ponudi veliki broj „no-name“ lampi kineskog porekla, kupljenih na Amazonu ili Alli-ju. Ove lampe su obično jeftinije i do 60% od renomiranih proizvođača. Imali smo dosta slučajeva gde su se klijenti nakon kupovine „no-name“ lampi kasnije odlučili za proverenog dobavljača.

Drugi problem koji je prisutan kod polovnih projektora je ograničeni vek trajanja LCD panela i rezervnih pokretnih delova kao što su: color wheel, ventilatori i dr.

Posebno je važno kako je projektor održavan tj. koliko se često čisti optički deo projektora i da li je radio u odgovarujućim uslovima propisane vlažnosti i temperature. S obzirom da projektor radi na visokim temperaturama neophodno je redovno održavanje tj. obavljati čišćenje filtera i optike!

Većina polovnih projektora se nabavlja iz Nemačke i tehnološki su prevaziđeni, skromnih tehničkih karakterstika ili skrivenim manama koje nastaju usled mehaničkog oštećenja.

Ukoliko strada CPU ploča ili napajanje lampe servis je neisplativ.

Stoga savet ukoliko ne znate čoveka od koga kupujete projektor nemojte kupovati!

 

  1. Mini, led, laser ili obični video projektori: kupite ono što vam zaista treba, a ne ono što lepo zvuči

 

 

Vraćamo se na pitanje namene projektora. Osnovna podela projektora je na poslovne i kućne. Poslovni „data projektori“ su namenjeni korisnicima koji su u prostorijama umerenog osvetljenja. Ova grupa projektora je cenovno najpovoljnija. Shodno sadržaju materijala koji se prezentuje i veličini projekcije, treba izabrati projektor rezolucije WXGA 1280×800 za standardne prezentacije tj. 1080p 1920×1080 za prikaz Full HD video materijala ili tamo gde je potrebna visoka preciznost slike.

Projektori za kućne bioskope su specifični po karekteristikama za prikaz video materijala u HD i 4K rezoluciji. Opremljeni su  čipovima za video prikaz  da bi se izbeglo zastajkivanje slike u dinamičnim scenama. Najpozantiji proizvođač „home cinema“ projektora je engleski proizvođač OPTOMA.

Ukoliko vam je potreban mali, lagan projektor za marketinško predstavljanje vaših ideja i proizvoda, odlučićete se za mini ili ultralagani projektor, koji takođe može biti i LED.

Za potrebe prikazivanja u velikim konferencijskim dvoranama ili amfiteatrima savetujemo instalacijski, profesionalni projektor za prikaz na platnima velikih dimenzija. Ovi projektori su po pravilu sa visokim osvetljajem i naprednim tehničkim karakteristikama i performansama. Preporučuju se laserski projektori.

O ovim projektorima detaljnije nekom drugom prilikom…

Ukoliko projektor koristimo dosta često za prikazivanje prezentacija ili reklama, 24/7 sati, kao pravo rešenje nameće se LED projektor. Možda je ovo veća investicija, ali se na duže staze isplati. Ovde je takođe važno izabrati brand name projektor jer je sve veća ponuda kineskih modela sumnjivog kvaliteta. Preporučujemo Casio i OPTOMA led projektore renomiranih svetskih proizođača. Ovaj brend je dobio mnoge nagrade na uporednim testovima!

Inovativne projektore CASIO odlikuju visoke performanse i svestranost – što olakšava impresioniranje publike u učionici ili na radnom mestu.

Svaki projektor u trenutnoj seriji ima laserski i LED hibridni izvor svetla s radnim vekom do 20 000 sati! Kao rezultat toga, zamene lampe više nije potrebna.

 

  1. Montaža je pipava stvar – da ne biste upropastili ovako skup proizvod, kupujte kod onih kojima i transport ulazi u cenu

 

 

Za razliku od velikih marketa koji samo prodaju projektore i koji vam mogu pružiti informacije o osnovnim tehničkim karakteristikama, mi se bavimo vašim potrebama.

Pored tehničke podrške koja je savetodavna oko izbora modela projektora i potrebnih karakteristika, nudimo vam usluge prevoza, besplatnog uviđaja, montaže, obuke, nabavke dodatne opreme (nosača projektora, platna , kablova, rezervnih lampi i dr. uređaja ) i servisa.

Ukoliko cenite profesionalizam, a imperativ vam je kvalitet, mi ćemo vas nagraditi brzom i efikasnom realizacijom.

Postavite nam pitanje već danas na: info@prezenta.rs ili pozovite : 011 3047 187 . Cena projektora, prava sitnica.

Podeli na:
PITAJTE NAS
close slider