Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Prezenta > Projekcijaska platna > Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Projekcijsko platno je važan element u lancu realizacije audio-vizuelnih instalacijskih projekata. Ona su neophodna za postizanje najkvalitetnije projektovane slike. Projekcija na drugu površinu ili material će dati neku vrstu slike, ali nikada neće pružiti svetlu i ujednačenu refleksiju koju projekcijsko platno garantuje. Prezentacijska platna su dostupna sa širokim izborom projekcijskih površina, materijala . Tipovi projekcijske podloge, materijala kompanije PROJECTA : Matte white, Datalux, Da-Tex, Dual Vision, HD Progressive, Paralax, High Contrast.

Svaka projekcijska površina ima svoje karakteristike koje poboljšavaju ili zadržavaju projektovanu sliku kako bi se prilagodili s različitim izazovima projekcije. Projekcione površine imaju reflektirajući premaz koji će usmeriti projektovano svetlo prema publici i osigurati ravnomernu distribuciju svetlosti. Ovo čini izbor ispravne površine za projekciju bitnim delom planiranja audio vizualne instalacije.

 

Projekcijsko platno

Projekcijsko platno – Svrha projekcionog platna je dvostruka: da prikaže vizuelne informacije bez gubitka kvaliteta slike i da usmeri projektovano svetlo prema publici.

 

Prezentacijska platna na AV tržištu

Interaktivni ekrani,  su danas popularan izbor za sobe za sastanke i mogu biti dobra zamena su  manja projekcijska platna. Prezentacijska platna će, međutim, ponuditi površinu za gledanje projekcija većih dimenzija jer je važno je da publika može da vidi potrebne detalje i sadržaj.

Ukoliko koristite kalkulator videćete da u prostorijama s dužinom većom od 5 metara ravni ekran će biti mali za gledaoce u zadnjem delu sobe. Osim u salama za sastanke, instalcije  projekcijskih platna nude velike do ekstremno velike površine za gledanje, amfiteatri, konferencijske dvorane i posebne aplikacije za simulaciju.

Projekciono platno treba da osigura:

Ravna površina za projekciju slike

Projekciono platno će obezbediti ravnu površinu za reflektovanje projektovane slike prema publici bez uticaja na sadržaj. Ovo je od vitalnog značaja za postizanje fokusirane i detaljne projektovane slike.

Velike dimenzije slike

Sa projekcijom možete postići vrlo velike veličine za vrlo veliku publiku, projekcijska platna koja podržavaju impresivne mogućnosti najsofisticiranijih projektora.

Ujednačena slika

Ravnomerna distribucija svetla na projekcijskom platnu poznata je kao “dobra uniformnost” u terminologiji projekcije.

Ujednačenost je neophodna za ujednačenu sliku sa širokim uglom gledanja u željenom pravcu.

Kako odrediti veličinu projekcijskog platna prema veličini prostorije

Izbor pravog projekcijskog platna je od velike važnosti. Svrha projekcionog platna je dvostruka: da prikaže vizuelne informacije bez gubitka kvaliteta slike i da usmeri projektovano svetlo prema publici. Oba zahteva moraju biti zadovoljena kako bi se osigurala optimalna percepcija projektovane slike. Ako želite da svi u prostoriji vide šta je na ekranu, uverite se da koristite ekran za projekciju prave veličine.
Ovo je neophodno kako bi se osiguralo da svi mogu videti detalje projekcije. Upotreba projektora visoke rezolucije u većini aplikacija stvara kvalitetne slike s preciznim detaljima. Ova viša rezolucija podrazumijeva i manji font teksta i slika što utiče na pravilan izbor veličine projekcijskog platna. InfoComm International standard stoga preporučuje sledeća pravila za određivanje ispravne veličine projekcijskog platna:

 

                                                                                            16:10 WIDE i 16:9 HDTV format slike (aspect ratios) odnos sirine i visine

Možete izračunati dijagonalu projekcijskog platna koja će odgovarati vašoj situaciji tako što ćete dužinu (dubinu) prostorije podeliti sa dva.

 

Određivanje veličine platna

Određivanje veličine platna

 

Važne karakteristike prostorije kod izbora platna

 

Visina plafona

Uzmite u obzir visinu plafona u kaklilaciji jer je to često ograničavajući faktor.

Udobna visina za gledanje

Za profesionalne i obrazovne primene, udaljenost između poda i donje ivice  projekcijskog platna treba biti približno 125 cm kako bi se osiguralo da oni koji sede u zadnjem delu publike mogu videti projekciju. Zavisno o visini plafona, ovo može zahevati dodatni “black drop” ako je projekcijsko platno postavljeno na plafon. Za uslove kućnog bioskopa ova udaljenost treba da bude između 60 i 90 cm.

Preporučena udaljenost gledanja

Za profesionalne i obrazovne aplikacije, prvi red sedišta treba da bude udaljen približno 1,5 visine platna. Za aplikacije za kućnu zabavu, prvi red sedišta treba da bude udaljen približno 2 visine platna. Uvek uzmite u obzir najzahevnije korišćenje vaše projekcije kada određujete veličinu, iako se ravni ekran može činiti dobrom opcijom za manju površinu prezentacije, u većini slučajeva oni su zapravo premali. Ako se pravila često primenjuju, potrebno je odrediti veći ekran za projekciju kako bi se osiguralo da publika može udobno videti potreban nivo detalja.

 

Definisanje kvaliteta projekcije

Krajnja svrha projekcijskog platna je da omogući da kvalitet projektovane slike reflektuje prema publici uz održanje ili čak poboljšanje projekcije u osvetljaju  ili kontrastu. Postoji nekoliko faktora koji određuju percipirani kvalitet i koji treba uzeti u obzir pri izboru određenog  projekcijskog platna i projekcijske površine. Svi ovi faktori igraju važnu ulogu i moraju se međusobno uskladiti kako bi se stvorio optimalni kvalitet projekcije.

 

Zašto vam potrebno projekcijsko platno?

Projekciono platno

 

Ambientalno svetlo

Ambijentalno svetlo je količina neželjene svetlosti u prostoriji koja može negativno uticati na projekciju. Ambijentalno svetlo može doći iz prozora ili iz rasvete prostorije. Ambijentalno svetlo na projekcijskom platnu uzrokuje manje svetlu sliku. Ovo se može sprečiti korišćenjem roletni za zamračivanje prostorije, korišćenjem projektora sa jačim osvetljajem ili korišćenjem površine za projekciju s većim pojačanjem.

Međutim, veća izlazna snaga projektora samo će povećati nivo bele boje u vašoj projekciji, dok ambijentalno svetlo ispirati nivo crne i smanjući potreban kontrast potreban za uočavanje detalja. Projekcioni materijal koji odbija ambijentalno svetlo fizički blokira efekat ambijentalnog svetla na površini projekcije dok istovremeno povećava kontrast projektovanog svetla. Ovakvo projekcijsko rešenje omogućava postavljanje projekcija u okruženjima gde pre projekcija nije bila opcija.

 

 

Karakteristike Projektora

 

Jačina svetla Output (ANSI-lumen)

Jačina svetla ili Osvetljaj projektora meri se u ANSI-lumenima. Što je veći broj ANSI-lumena, to je projektirana slika svetlija i više može kompenzovati ambijentalno svetlo. Imajte na umu da previše svetla slika nije prijatna za gledanje tokom dužeg vremenskog perioda.

Pozicija projektora

Projektor se može postaviti ispred (front) ili iza (rear) projekcijskog platna. Projektor se takođe može montirati na plafon ili postaviti u visinu stola. Površina za projekciju ima posebno dizajniran premaz koji podnosi svjtlo koje pada na nju, zbog čega je potrebno obratiti pažnju na svoje izbor vrste projekcijske površine .

Vrsta objektiva – Lens-type

Specifičn objektiv projektora određuje udaljenost između projektora i projekcijskog platna, a to je udaljenost dometa. Ako se koristi objektiv kratkog (Short Throw) ili ultra kratkog dometa (UST), važno je koristiti zategnutu površinu za projekciju. Korišćenje objektiva kratkog ili ultra kratkog dometa smanjuje udaljenost između projektora i projekcijskog platna. Ovo, međutim, takođe stvara situaciju u kojoj projektovana svetlost dopire do površine projekcije pod ekstremnim uglom, zbog čega preporučujemo korišćenje zategnute površine za projekciju kako biste izbegli izobličenje slike.
Vidljivi ugao (view angle) gledanja površine projekcijskog platna označava maksimalni ugao pod kojim je projektovana slika još uvek jasno vidljiva. Osvetljaj slike se smanjuje kako se ugao gledanja povećava u odnosu na osu slike. Maksimalni ugao gledanja je tačka u kojoj gledalac percipira manje od 50% intenziteta svetlosti slike. Ovo ograničenje je opšteprihvaćeni standard za kvalitet slike.

Karakteristike prezentacijskog platna

 

Dobitak – Gain

Pojačanje je mera učinka refleksije platna. Dobitak se odnosi na univerzalni reflektovani standard: magnezijum kar -bonat (MgCO3). Umesto da apsorbuje svetlost, MgCO3 reflektuje projektovanu svetlost sa savršenom ravnomernošću. Mat bela, sa izmerenim pojačanjem od 1,0, standardna je osvetljenost za površinu projekcijskog platna.

 

LUX

 

 

LUX

Količina svetlosti koju reflektuje projekcijsko platno izražava se u LUX. Optimalni kvalitet slike i čitljivost postižu se kada se svetlosna snaga projektora, veličina projekcijskog platna i karakteristika pojačanja površine platna međusobno odgovaraju.

 

Vidljivi ugao  (view angle) gledanja površine projekcijskog platna 

 

 

 

 

 

Širina okvira platna – Borders

Okvir platna

 

Crne ivice koje okružuju područje projekcije na površini projekcije povećavaju percipirani kontrast projektovane slike. Budući da je cilj Projecta da zadovolji najviše standarde kvaliteta slike na ekranu, svi naši projekcijska platna imaju crne ivice gde je to tehnički izvodljivo. Još jedna prednost ivica na projekcijskom platnu je olakšavanje poravnanja projektora.

 

 

Kako zategnutost (flatness) platna utiče na projekciju

Non-tensioned – nezategnuta platna su zategnuta samo vertikalno, potencijalno uzrokujući talase ili mreškanje na projektovanoj slici.

Tensioned screens – napregnuta  platna su zategnuta  i vertikalno i horizontalno, stvarajući ujednačeno ravnu projektovanu sliku.

 

Glavne prednosti tenzione projekcijske podloge:

 

Zategnutost platna

Uvek zagarantovana ravne površine za projekciju
Sistem zatezanja jezičaka će održavati površinu projekcije pod
stalnim zatezanjem za savršeno ravnu površinu za gledanje.
Ravna površina za projekciju će izvući maksimum iz vašeg projektora,
pazeći da se pikseli ne izgube ili deformišu. Ako su detalji važni,
savršeno ravno područje projekcije je od vitalnog značaja.

A smoother surface – glatka površina

Non-tensioned fiberglass surfaces –  nezategnute površine od staklo-plastike
imaju vidljivu grubu teksturu koja stvara šum na projektovanoj slici i značajno
smanjuje kvalitet slike. Vinilne projekcijske površine koje se koriste u
projekcijskim platnima zategnutim jezičcima su glatkije i mnogo bolje čuvaju
kvalitet slike što ga čini pogodnim za projektore visoke rezolucije.

A longer life cycle

Promene temperature i vlažnosti. zategnuta projekcijska površina može izdržati
promene temperature i vlage bolje od nezategnute  površine.

Otpornost

Otpornost zategnutih materijala omigućava će duži životni ciklus proizvoda.
Posebno za HD rezoluciju, samo zategnuta platna treba koristiti.
Zategnuto platno će prikazati najravniji i najprijatniji kvalitet slike sa projektora.
Površine od fiberglasa su materijali bez zatezanja koji se koriste za osnovne ručne
i električna platna i ne mogu reprodukovati rezolucija HD kvaliteta jer je
materijal zategnut samo vertikalno potencijalno izdužujući i izobličujući pojedinačne
piksele na projektovanoj slici.

 

 

 

Dodatne karakteristike:

Slim-Tabs – Niži profil, jači dizajn jezičaka kako bi ekran bio savršeno zategnut.

Tensioni  mehanizam – Na letvicama je unapred postavljen podesivi mehanizam dostupno za podešavanje zatezanja ekrana.

 

 HD Progressive tip platna za HD i UHD rezoluciju

 

Platna za visoku rezoluciju

HD progresivne površine ekrana

Hemijska formula HD Progressive liniju projekcijskih površina dizajnirana je da savršeno odražava i čuva sliku koja se projektuje. Kako projekcije napreduju, površina postaje važnija. Istražujemo nauku o površini sa internim timom posvećenih hemičara. Proučavajući fiziku svetlosti i eksperimentirajući s naukom o površini, otkrili smo bolji način. Iza svake površine nalazi se vlasnička, ekološki prihvatljiva hemijska formula. To znači da postoji bolja površina za vašu sliku.

 

Image Uniformity – ujednačenost slike

Imperativ je da površina platna  reflektuje svetlost na način koji održava ujednačenu sliku koja se projektuje. HD Progressive osigurava ravnomernu distribuciju projektovanog sjetla za savršenu sliku.

 

Granularnost površine platna za projekciju

Jasnoća slike je u mikroskopskim detaljima. Tehnologija vinila osigurava vrhunsku površinu, bez mikroskopskih zadubljenja ili žlebova, tako da je svaki piksel očuvan. Kada pažljivo pogledate površinu projekcijskog platna, mnoge površine izgledaju kao različita zrna brusnog papira, a druge imaju mikroskopske varijacije na površini. To uzrokuje gubitak piksela i „šum“ na slici jer površina nije u stanju savršeno reflektuje projektovanu sliku. Kako rezolucija projekcije napreduje, očuvanje piksela postaje mnogo važnija za očuvanje jasnoće vaše slike.

Hemija iza HD Progressive površine je formulisana da stvori površinu bez mikroskopskih varijacija koje omogućavaju da ekran u suštini nestane. Rezultat je briljantno svetlo, žive boje i najbolja površina za HD, 4K i Ultra HD projekciju.

 

Izbor odgovarajuće projekcijskog platna

Uverite se da su sve komponente cele instalacije usklađene jedna s drugom kako bi se stvorio krajnji rezultat da publika može udobno gledati s potrebnim detaljima. Sledite ove korake kako biste osigurali svoje da Vaše projekcije imaju pravu veličinu, odgovarajući osvetljaj i projekcijsku površinu sposobnu za kvalitet korišćenog projektora.

 

  1. Uskladite projektor i rezoluciju

Proverite rezoluciju projektora koju planirate da koristite i uskladite je s nizom projekcijskih površina. Nije svaka površina za projekciju sposobna održati kvalitet projektora.

 

 

Napomena: Projecta savetuje da uvek odaberete zategnutu površinu za projekciju ili platno za suvo brisanje kada se koristi objektiv ultra kratkog dometa, kako bi se izbeglo izobličenje slike uzrokovano ekstremnim uglom.

 

  1. Izaberite veličinu platna za projekciju

Uverite se da se koristi veličina ekrana koja omogućava svima u prostoriji da udobno čitaju ono što se nalazi na ekranu. Možete izračunati dijagonalu projekcijskog platna koja će odgovarati vašoj situaciji tako što ćete dužinu prostorije podeliti s dva. Ovaj proračun se može koristiti za format 16:10 i 16:9.

 

 

 

  1. Proverite da li je vaša projekcija dovoljno svetla

Koristite formulu LUX da odredite da li će vaša projekcija biti dovoljno svetla za uslove prostorije. Na osvetljaj platna utiče izlaz projektora (ANSI-Lumen), veličina projektovane površine i odabrano pojačanje platna.

 

 

Napomena: Kako biste izbjegli mogućnost pojave mrlja kod laserske projekcije, preporučujemo površinu za projekciju sa dobitkom ispod 1.0 – pobrinite se da veličina i izlaz projektora odgovarajuovom nižem pojačanju kako bi se postigla potrebn osvetljaj.

 

Osvetljenost povrsine platna

 

4. Koliko je važan contrast kod projekcije

Ambient Light Rejection –  Previše svetla u prostoriji će ometati projektovano svetlo i smanjiti kontrast na slici. Uz ambijentalno svetlo u prostoriji kontrast je 400:1

Parallax je tehnologija

Projektor ne može projektovati ‘crno’  jer najtamnije delove u projekciji kvare senke ili nedostatak svetla. Ukoliko u prostoriji ima puno ambijentalnog svetla,  senka će biti svetlija i vizualno bliža najsjajnijoj beloj u projekciji, smanjujući kontrast i detalje. Ova situacija se ne može rešiti svetlijim projektorom ili materijalom za ekran sa većim pojačanjem, već samo korišćenjem specijlne površine za projekciju koja blokira neželjeno svetlo i prihvata samo projektovano svetlo – Paralaksa tip platna.

Parallax je tehnologija projekcije ima napredni sistem optičkih sočiva koji odbija svjetlost. Paralax se sastoji od više mikroslojeva kako bi se postigla svojstva blokiranja svetlostii superiorne uglove gledanja.

 

Vodič za izbor projekcijskog platna

 

Vodič za izbor projekcijskog platna

Zašto vam potrebno projekcijsko platno

 

PROJECTA, CELEXON su vodeći svetski proizvodjač platna u svetu. PROJECTA posluje u okviru grupe LEGRAND AV Ino.

Prezenta d.o.o. je ovlašćeni ditributer Legrand korporacije. Pored  PROJECTA platna u ponudi imamo projekcijska platna drugih renomiranih proizvodjača VEGA, AVTEK, CELEXON i HELGI.

Ukoliko budete zainteresovani za projekcijska platna ili su Vam neophodna dodatna tehnička objašnjenja slobodno pozovite na  Tel. +381 11 30 47 187 ili 063 222 677  ili                            pošaljite upit na e-postu: info@prezenta.rs .

 

 

Podeli na:
PITAJTE NAS
close slider