Laserski projektor – Kako rade laserski projektori – iskustva

Prezenta > Projektori > Laserski projektor – Kako rade laserski projektori – iskustva
Laserski projektor OPTOMA

Laserski projektor

Kako rade laserski projektori – iskustva

Mnogo je buke oko laserskih projektora, ali malo ljudi razume kako oni rade. Tehnički detalji oko svih različitih specifikacija projektora mogu postati komplikovani, ali osnovni principi njihovog rada su prilično jednostavni.

Obično, laserski projektor koristi tri lasera, po jedan za svaku primarnu boju, da projektuje sliku direktno na ekran. U poređenju sa tradicionalnim projektorima, koji koriste belo svetlo koje se zatim filtrira u boje, laserski projektori su energetski efikasniji.

Jednom kada shvatite osnove rada projektora, razumevanje laserskih projektora je lako. Poznavanje razlika između standardnih projektora belog svetla i laserskih projektora otkriva zašto su laserski projektori efikasniji i malo skuplji. Za mnoge ljude, prednosti laserskih projektora nadmašuju cenu.

 

Kako radi laserski projektor?

Laserski projektor koristi izvor svetlosti odbijen od čipa i uvećan i fokusiran sočivima da projektuje sliku na vašem ekranu. Za razliku od standardnog projektora, koji projektuje belu svetlost kroz filter u boji kako bi generisao boje na vašoj slici, laserski projektor koristi lasersko svetlo u primarnim bojama, proizvodeći manje izgubljene svetlosti.

 

Kako radi standardni multimedijalni projektor? 

Standardni projektor koristi belu sijalicu za prikazivanje projekcije. Ova svetlost se zatim propušta kroz “color wheel”  – točak koji se vrti sa filterima u svakoj od primarnih boja. Ovo daje crvenu, zelenu i plavu svetlost koja se projektuje na vaš ekran u brzom nizu kako bi se stopila u jednu sliku.

To znači da se dve trećine belog svetla „odbacuje“ kada se svetlost filtrira u primarne boje. Ova filtrirana svetlost zatim pogađa ili DLP, LCD ili LCoS čip kako bi proizvela slike u boji.

DLP tehnologija  ili digitalna obrada svetla, koristi mala ogledala da reflektuje ili odbije svetlost kako bi proizvela osvetljene ili zatamnjene piksele u svakoj boji.

LCD propušta filtrirano svetlo kroz sićušni ekran s tekućim kristalima koji proizvodi slike za svaku boju za prikaz, poput male verzije onoga što ćete pronaći na kalkulatoru.

LCoS kombinuje obe ove tehnologije postavljanjem displeja od tečnog kristala preko reflektivnog sloja silicijuma (otuda naziv tečni kristal preko silicijuma) kako bi se dobio poboljšani odnos kontrasta. Ova filtrirana i oblikovana svetlost se zatim propušta kroz niz sočiva koja uvećavaju i fokusiraju sliku za projekciju.

Ono što vidite je zapravo brzi ciklus crvenih, zelenih i plavih slika u brzom nizu. Zbog toga, kada mašete rukom ispred standardnog projektora, dobijate sličan efekat kao kada mašete rukom ispred stroboskopa. Međutim, svetlo kruži tako brzo da se čini kao jedna slika u punoj boji.

 

Problem sa lampom

Takođe, od prvog uključivanja video projektora, lampa počinje da bledi i na kraju će pregoreti ili postati previše prigušena (obično nakon 3.000 do 5.000 sati). Kratak vek trajanja lampi zaheva periodičnu zamenu uz dodatne troškove.

 

LED projektor je spas?

Video projektor (LED izvor svetla – generički primer) – OPTOMA

Led projektor tehnologija rada

Led projektor – tehnologija rada

Jedna od alternativa lampama su LED diode (Light Emitting Diodes). LED diode su mnogo manje od lampe i mogu im se dodeliti da emituju samo jednu boju (crvenu, zelenu ili plavu).

Sa manjom veličinom, projektori se mogu učiniti mnogo kompaktnijima, čak i unutar nečega tako malog poput pametnog telefona. LED diode su takođe efikasnije od lampi, ali ipak imaju nekoliko slabosti.

Prvo, LED diode uopšte nisu tako svetle kao lampe.

Drugo, LED diode ne emituju svetlost koherentno. To znači da, kako svetlosni snopovi napuštaju izvor svetlosti baziran na LED čipovima, oni imaju tendenciju blagog raspršivanja. Iako su precizniji od lampe, ipak su malo neefikasni.

 

Laserski projektor

Kako je laserski projektor drugačiji?

 

Laserski projektor tehnologija radaModel Optoma ZH403 1080p profesionalni laserski projektor | DuraCore laserski  izvor svetlosti trajnosti do 30.000 sati | Crestron kompatibilan | 4K HDR ulaz | High Bright 4000 lumena | 2 godine garancije.

Laserski projektor menja belu sijalicu laserima primarne boje. Ovo svetlo se zatim raspršuje, prosleđuje u čip , povećava i fokusira nizom sočiva. Idealan sistem koristi crveni, zeleni i plavi laser. Međutim, pravi RGB modeli su veoma skupi. Umesto toga, potrošačima su češće dostupni hibridni laserski modeli koji koriste plavo lasersko svetlo.

Hibridni modeli smanjuju broj lasera sa tri na jedan laser. Svetlost ovog lasera se deli na dva snopa, pri čemu se jedan snop pretvara u zeleno i žuto svetlo. Ova tri svetlosna snopa se zatim kombinuju u sklop sočiva i prizme koji propušta svetlost ili na DLP, LCD ili LCoS čip, a zatim kroz sočiva za uvećanje i fokus.

Drugi modeli kombinuju plavi laser sa crvenim LED i koriste fosfor da generišu zeleno svetlo iz plavog laserskog svetla. U svakom slučaju, gubi se manje svetla. Jedino svetlo koje se proizvodi je svetlost koja je potrebna, a budući da su laserski snopovi fokusirani u jednom smeru, svetlost se ne gubi u tranzitu.

To znači da je za proizvodnju iste slike potrebno manje energije. Ne samo da to znači manje utrošene električne energije, već i manje proizvedene toplote. Laseri također traju duže od tradicionalnih sijalica i nije im potrebno vreme za zagrevanje pre projektovanja.

Prednosti i nedostaci laserskih projektora

 

optoma laserski projektori

Nadogradnja na laserski projektor ima svoje prednosti, ali nije za svakoga. Laserski projektor je energetski efikasniji i trajaće duže od standardnog projektora.

S druge strane, laserski projektor će biti veći i teži od vašeg standardnog projektora, tako da ako projektor koristite unutra, ali ga ponekad koristite na platnu napolju, biće vam teže s laserskim projektorom, štaviše, ako koriste projektor napolju, pobrinite se da bude sa dovoljno visokim osvetljajem jer, kao što smo objasnili u našem vodiču, jačina svetla mora pobediti sunce. Evo nekoliko prednosti i nedostataka na koje treba da obratite pažnju.

 

 

Energetska efikasnost – jedna izrazita prednost laserskih projektora je to što oni proizvode samo ono svetlo koje im je potrebno, tako da se manje energije troši na stvaranje svetlosti koja se filtrira. Takođe, pošto je lasersko svetlo jednosmerno, manje svetla se gubi u tranzitu. Sve u svemu, to znači manje zahteve za energijom, svetlije slike i projektor koji se ne zagrejava.

Pokretanje – laserski projektor ima otprilike isto vreme pokretanja kao i standardni televizor, što znači da se uključuje praktično trenutno. Nema vremena za zagrejavanje kao kod projektora u tradicionalnom stilu.

Životni vek – tamo gde se očekuje da standardne lampe za projektore traju oko 2.000 sati, laserski projektor traje otprilike deset puta duže od oko 20.000 sati. To često znači da se veći trošak projektora nadoknađuje tokom veka trajanja projektora u poređenju sa tradicionalnim modelom u kojem se sijalica mora zameniti.

Cena laserskih projektora

Cena – jedna od prepreka za nabavku laserskog projektora je cena. Ako se odlučite za laserski projektor, možete računati da ćete potrošiti najmanje  oko 1000e. Laserski projektori mogu biti i do deset puta skuplji od svojih standardnih rođaka projektora. A ako vam je potreban širokougaoni projektor , kao što je OPTOMA ZH406ST Short Throw laserski projektor, cena je obično malo viša.

Veličina – nedostatak laserskih projektora je da su veći i teži. Zbog toga će ga biti teže pomerati ako projektor koristite na više mesta.

Proizvođač – vodeći svetki proizvođači laserskih projektora su OPTOMA i InFocus. Optoma laserski projektori koriste visokokvalitetne lasere za kreiranje projektovane slike.

Koliki je životni vek laserskog projektora?

Kada govorimo o trajnosti laserskog projektora, zapravo govorimo o veku trajanja samog projektora. To jest, za razliku od standardnih gde se koristi sijalica za projektor, laseri u laserskom projektoru nisu dizajnirani za zamenu.

Životni vek standardnog projektora je 5.000 sati, dok je kod laserskog projektora čak 20.000 sati. Životni vek standardnog projektora može se malo produžiti zamenom sijalice.

Model OPTOMA HZ40 HDR laserski projektor za kućni bioskop, predviđen je za rad do 30.000 sati rada.

 

Da li su laserski projektori sigurni?

 

Iako neki laseri mogu spaliti stvari kada su visoko koncentrisani (baš kao što normalna svetlost može učiniti s lupom), lasersko svetlo koje emituje projektor nije u stanju da spali ništa. Ne samo da sami laseri nisu sposobni za to, već se i svetlost raspršuje unutar projektora, čineći snop još manje koncentrisanim.

Još jedan rizik kod lasera je mogućnost oštećenja vida. Kao i sa idejom da će laseri sve spaliti, postoji uobičajeni mit da će vas lasersko svetlo učiniti slepim. Lasersko svetlo se raspršuje pre izlaska iz vašeg projektora, što ga čini manje opasnim. Međutim, gledanje direktno u bilo koje svetlo nije dobro za vaše oči.

 

Koliko su skupi laserski projektori?

 

Kako god da pogledate, laserski projektor je investicija. Možete očekivati ​​da ćete potrošiti blizu hiljadu evra, a lako se možete naći u rasponu od dve do tri hiljade evra. Ovo je popriličan korak u odnosu na standardne projektore koji mogu koštati samo nekoliko stotina.

Imajte na umu, dobijate ono što plaćate. Cena će se uveliko razlikovati zavisno o specifikacijama konkretnog projektora koji gledate. Svetlost, rezolucija, format slike, kontrast i druge specifikacije će uticati na cenu projektora koji gledate.

Još jedna stvar koja će uticati na cenu laserskog projektora je da li je Short Throw tj. širokougaoni projektor. Zbog jedinstvenih čipova potrebnih za projektovanje slike i grafičkog motora potrebnog za pretvaranje slike u trapez, projektori kratkog dometa obično su skuplji. Ako imate manju sobu, onda biste trebali očekivati ​​da ćete morati platiti više za svoj laserski projektor.

 

Da li su laserski projektori vredni toga?

 

Da li je laserski projektor pravi za vaš kućni bioskop zavisiće od brojnih faktora. Mnoge prednosti koje možete dobiti od laserskog projektora, uključujući trenutno pokretanje, energetsku efikasnost i životni vek, mogu nadmašiti cenu.

Kako god da pogledate, laserski projektor je investicija. Čak i uz široku upotrebu, možete očekivati ​​da ćete dobiti oko 12 godina života od svog prosečnog laserskog projektora. Ako želite projektor na duge staze, onda ćete verovatno hteti razmotriti laserski projektor.

 

Laserski projektor je nadmašuje standardni projektor sa lampom ili Led projektor

 

Kada se koriste kao izvor svetlosti za video projektor, laseri pružaju nekoliko prednosti u odnosu na lampe i LED diode.

Koherentnost: Laseri rešavaju problem rasipanja svetlosti tako što koherentno emituju svjetlost. Kako svetlost izlazi iz lasera kao jedan, čvrsti snop, „debljina“ se zadržava na udaljenostima osim ako se ne promeni prolaskom kroz dodatna sočiva.

 

„Amazing colour“: Gledajte svoje filmove, TV emisije i igrajte igrice sa prirodnim bojama u bilo kom okruženju. Optoma projektori pružaju pouzdane performanse pogodne za bilo koji sadržaj i okruženje. Naši projektori za kućni bioskop su sposobni da reprodukuju Rec.709 raspon boja, međunarodni HDTV standard koji garantuje preciznu reprodukciju bioskopskih boja tačno onako kako je režiser zamislio. Ili zasićenije boje za slikovitiji prikaz, sjajnu za igranje igara i animirane filmove.

 

 

 

Manja potrošnja energije: Zbog potrebe da se obezbedi dovoljno svetla za projektor da prikaže sliku na ekranu, lampe troše mnogo energije. Međutim, budući da svaki laser treba da proizvede samo jednu boju (slično kao LED), on je efikasniji.

Izlaz: Laseri nude povećanu svetlosnu snagu uz manje stvaranja toplote. Ovo je posebno važno za HDR, koji zahteva visoko osvetljenje za potpuni efekat.

Gamut/saturation: Laseri pružaju podršku za širi raspon boja i preciznije zasićenje boja.

Praktično trenutno: vreme uključivanja/isključivanja više liči na ono što doživljavate kada uključite i isključite TV.

Životni vek: Sa laserima možete očekivati ​​20.000 sati upotrebe ili više, eliminišući potrebu za periodičnom zamenom lampe.

 

Prezenta d.o.o. je ovlasćeni distributer OPTOMA i InFocus projektora

Za dodatna pitanja stojimo Vam na raspolaganju. Možete pozvati za dodatne informacije Tel.: 011 30 47 187 ili 063 222 677 ili  poslati upit na mejl info@prezenta.rs

 

Podeli na:
PITAJTE NAS
close slider