Vodič za kupce projektora

Prezenta > Projektori > Vodič za kupce projektora
poslovni projektori

Vodič za kupce projektora 2022
10 koraka da pronađete pravi projektor

 

Laser, DLP ili LCD?, 4K, WUXGA ili Full HD?, ANSI lumeni,  kontrast, Lens Shift pomeranje sočiva – u svetu projektora, postoji niz specifikacija i karakteristika koje su važne za izbor  projektor za vas! Sastavili smo neke od najvažnijih detalja na temu projektora, imajući na umu najnovija tehnološka dostignuća. Stoga pročitajte naš vodič koji će vam pomoći da napravite pravi izbor projektora.

 

 • Namena projektora
 • Osvetljaj – Jačina svetla
 • Kontrast
 • Rezolucija / Format slike
 • Volume
 • Tehnologija
 • Karakteristike
 • Konekcija – Povezanost
 • Positioning
 • Troškovi održavanja

 

1. Namena projektora

 

Prvo se treba zapitati za šta želite da koristite svoj projektor. Postoje različiti kriterijumi za niz namena u kojima se projektor može koristiti, a koje treba uzeti u obzir. Da pojednostavimo, razlikujemo projektore za upotrebu kod kuće (Home Cinema) i za upotrebu na poslu (Data projector) za poslovne prezentacije. Info

 

Projektor za kućni bioskop – Home Cinema

 

Za kućni bioskop preporučujemo projektor s rezolucijom formata 16:9 ili 4K  jer je većina filmova dostupna u ovom formatu. Full HD projektori (1920 x 1080 piksela) nude ovu rezoluciju i etablirali su se kao standard za aplikacije kućnog bioskopa. Ako želite da se nadogradite i pokažete se u budućnosti, 4K projektor (3840 x 2160 piksela) je pravi izbor ukoliko budžet dozvoljava!

Neki od visokokvalitetni  full HD projektori kućnog bioskopa takođe nude 4K upscaling, kao što je tehnologija poboljšanja 4K. To znači da je 1080p panel u stanju da poboljša kvalitet slike na višu rezoluciju, premošćujući jaz u ceni između 1080p i 4K.
Danas će dobar projektor za kućni bioskop imati 3D mogućnost a oni na višem nivou će takođe nuditi još jednu važnu karakteristiku: interpolaciju kadra. Ovo je sistem koji vašem videu dodaje dodatne kadrove što rezultuje glatkom slikom tokom brzih scena.

Da bi se boje i gradijenti prikazali u najboljem svetlu, vaš projektor kućnog bioskopa treba da ima odnos kontrasta od najmanje 20.000:1. Osvetljaj koji vam je potrebna za vaš projektor zavisi o uslovima osvetljenja u vašoj prostoriji. Ako se vaš kućni prostor  može potpuno zatamniti, intenzitet svetla od 1500 ANSI lumena je dovoljan, međutim ako u vašim prostorijama ima puno ambijentalnog svetla, biće potrebno najmanje 3000 ANSI lumena.

Za reprodukciju Blu-ray filmova visoke definicije, projektoru je potrebna i HDMI veza ili HDCP kompatibilna DVI veza.

Kada tražite projektor za kućni bioskop, nivo buke ventilatora je takođe važan kriterijum. Ako želite u miru uživati ​​u filmovima, tihi projektor ispod 30dB je pravi izbor za vas.
Pravi zvuk će učiniti iskustvo kućnog bioskopa potpunim, a obično unutrašnji zvučnici projektora nisu dovoljni. Preporučujemo korišćenje AV prijemnika sa Dolby Digital ili DTS zvukom. Kompanoja  OPTOMA je jedan od najpoznatijih proizvođača projektora.

 

 

Home Cinema projektori

Projektori za poslovnu primenu – „data“ projektori

 

Razlikujemo prenosne projektore za mobilnu upotrebu i instalacijske projektore koji će ostati u prostoriji za sastanke.
Za montažu na plafon, projektor bi trebao imati odgovarajući sistem za montažu i trebao bi imati automatsku funkciju trapezoidne korekcije koja je vrlo korisna za kompenzaciju izobličenja projekcije.
Mobilni uređaji ne bi trebali težiti više od 3 kg radi lakšeg transporta i obično su opremljeni internim zvučnicima koji vam omogućavaju održavanje prezentacija na bilo kojoj lokaciji. Ako zvuk nije dovoljan, obično možete spojiti eksterni zvučnik koji se može povezati direktno na projektor ili laptop preko Bluetooth-a ili 3,5 mm priključka.
Obratite pažnju i na uređaje sa ulazima za USB ili SD kartice ako želite da reprodukujete prezentacije ili fajlove bez potrebe da priključite računar ili tablet. Da bi se postigla maksimalna fleksibilnost, koristan je projektor sa WLAN mogućnošću.
Ako imate pametni telefon ili tablet s omogućenim MHL-om, projektor s mogućnošću MHL-a će vam biti zanimljiv. Oni se mogu povezati direktno na mobilni uređaj kablom za slanje sadržaja uz istovremeno punjenje uređaja.
Budući da se poslovni projektori obično koriste u svetlom okruženju, visoka svetlina od najmanje 3000 ANSI lumena je važna za prikazivanje dobrih kontrasta. Kontrastni odnos od cca. 3000:1 je obično dovoljno za dnevnu svetlost.

Što se tiče rezolucije, potrebna je WXGA rezolucija (1280 x 800 piksela) za jasan i čitljiv prikaz fontova i grafike. WXGA je posebno popularan kod kupaca koji imaju laptop sa širokim formatom. Full HD (1.920 x 1.080 piksela) ili WUXGA projektori (1.920 x 1.200 piksela) su još bolji izbor jer ove rezolucije omogućavaju prikaz grafike i videozapisa višeg kvaliteta. Oni takođe nude više prostora za prikaz sadržaja, tj. omogućavaju prikaz više redova i kolona iz Excel tabele.

Plafonski ili mobilni projektori, WXGA, WUXGA ili Full HD, jačine svetla 3000 – 4000 lumena, MHL mogućnost, video/medijske veze, mala težina

Business projektori

 

2. Osvetljenost – Kolika je neophodna jačinu svetla?

Jačina svetla ili osvetljaj projektora, koja se takođe naziva intenzitet svetla, meri se i prikazuje u ANSI lumenima. On opisuje koliko svetla projektor može projektovati na određenu površinu. Da biste odredili koliki je neophodan intenzitet svetlosti, morate obratiti pažnju na uslove okoline. Da li se vaša soba može zatamniti? Što je svetlija ambijentalna svetlost u prostoriji, projektor mora jači osvetljaj. Veličina slike i udaljenost projekcije su također važni faktori koje treba uzeti u obzir jer veća udaljenost od platna znači da se osvetljenje smanjuje dok se putuje do ekrana. Jačina svetla opada sa kvadratom rastojanja.

Ispod je nekoliko primera potrebne svetlosti u različitim prostorijama. Slika prikazuje optimalnu svetlost za LCD projektore. Za DLP projektore, trebali biste dodati približno 1000 lumena, jer su oni nešto tamniji od svojih LCD analognih.

 

 

3. Kontrast Contrast ratio– obezbeđenje dubine vašoj slici

Odnos kontrasta opisuje razliku u osvetljaju crne i bele boje. Za odnos kontrasta od 1000:1, najsvetlija tačka je hiljadu puta svetlija od najtamnije tačke. Što je veći kontrast projektora, projektovana slika će biti oštrija i prirodnija. Koliko visoke vrednosti kontrasta trebaju biti zavisi o primeni i osvetljaja okoline. Odnos kontrasta je posebno važan za projektore kućnog bioskopa za stvaranje duboke crne boje.

 

Contrast ratio

 

Ako projektor želite koristiti uglavnom pri dnevnom ili  veštačkom osvetljenju, kontrast nije toliko važan faktor. Većina projektora na tržištu danas nudi odnos kontrasta od najmanje 5000:1. Projektori za kucni bioskop marke OPTOMA UHZ50 imaju kontrast 2.500.000:1 .

 

4.Rezolucija – koliko je potrebno piksela vašem projektoru?

Rezolucija opisuje broj piksela koji čine sliku. Što je veća gustina piksela, slika će imati više detalja. Rezolucija je velicina koja definise broj (kolicinakolona i redova tacaka /pixela /od kojih je sastavljena slika – broj piksela tj. tačaka po jedinici duzine.

Rezolucija koja vam je potrebna za vaš projektor zavisi o nameni i kvaliteta ulaznog izvora. U današnjem svetu navikli smo na sadržaj visoke rezolucije zahvaljujući modernim televizorima, računarima i drugim ekranima. Imajući ovo na umu, zaista predlažemo da svoju pretragu započnete ne ispod rezolucije od najmanje „HD ready“. Sa HD Ready projektorom (1280 x 720 piksela) možete doživjeti DVD na velikom ekranu. Rezolucija WXGA (1280 x 800) je idealna i za poslovne prezentacije, što odgovara modernim prenosnim računarima širokog ekrana. Ako želite zaista oštru sliku za korišćenje s Blu-ray plejerom, trebalo bi da nabavite Full HD projektor (1.920 x 1.080 piksela). Za igrače sa PS4 ili Xbox-om Full HD projektor bi bio pravi izbor.
Full HD ipak nije ultimativni, u segmentu vrhunskog kućnog bioskopa. Sada postoje 4K projektori rezolucije od 3840 x 2160 piksela. Iako još uvek nije dostupna velika količina 4K sadržaja, možete koristiti dobar upscaler (na primer u AV prijemniku) što znači da možete uživati ​​u nizu Full HD sadržaja u 4K kvalitetu.

 • SVGA= 800 x 600 pixels (4: 3 format) / lower entry level

–>po današnjim standardima kvalitet slike je  nizak

 • XGA= 1024 x 768 pixels (4: 3 format) / Entry level and business

–>ovo je uglavnom korisno za zamenske projektore, a ne za nove

 • WXGA= 1280 x 800 pixels (16:10 format) / Business & Multimedia
 • HD ready= 1280 x 720 pixels (16: 9 format) /entry level home cinema
 • Full HD= 1920 x 1080 pixels (16: 9 format) / home cinema / Business
 • WUXGA= 1920 x 1200 pixels (16:10 format) / high end business
 • 4K= 3840 x 2160 pixels (16: 9 format) /high-end Home Cinema

 

 

5.  Nivo buke (noise level)  – Koliki nivo buke optimalan?

U zavisnosti od primene, nivo buke projektora može igrati glavnu ili sporednu ulogu. Za namenski kućni bioskop ili za prezentaciju u maloj prostoriji, vaš projektor ne bi trebao proizvoditi više od 30 dB.
Generalno, što je veći projektor, ventilatori će biti tiši. Stoga projektori kućnog bioskopa sa velikim kućištem obično postižu znatno nižu buku ventilatora, obično ispod 30 dB. Mali, prenosivi projektor će obično biti malo glasniji, obično između 32 i 34 dB. Potrebn osvetljaj jedinice će igrati odlučujuću ulogu jer što je projektor svetliji to je glasniji zbog činjenice da snažnija lampa zahteva dodatno hlađenje. Nivo buke projektora ne bi trebao biti veći od 30 dB . Nivo buke kod Optoma UHZ50 iznosi 27dB.

6.Tehnologija

Projektori su bazirani na različitim tehnologijama. U nastavku su navedene glavne tehnologije projektora i njihove prednosti i nedostaci.

DLP

DLP (Digitalna obrada svetla) je tehnologija projekcije gdje se slika generiše pomoću miliona malih ogledala koji projektuju svetlost na ekran. Svako ogledalo odgovara svetlosnoj tački čiji nagibni pokret (nevidljiv ljudskom oku) pruža različite gradacije boja. Ovo definise odnos kontrasta. Zahvaljujući finoj strukturi ogledala, prezentacija slike je dobra i nema efekta rešetke kao što se vidi kod LCD-a. DLP tehnologija zahteva manje prostora što omogućava proizvođačima da proizvode manje projektore. Izvor svetlosti i optika nalaze se u zatvorenom sistemu tako da čestice prašine ne mogu prodrijeti. DLP projektori ne zahtevaju malo održavanja ili čak ne zahtevaju održavanje.

Fino pisanje i linije
Visok odnos kontrasta
Dugotrajni DMD čipovi
Dugini efekat (mogu se otkriti blagi blesci boje)
Mogući zvučni točak boja
Pogodno posebno za poslovnu primenu  i kućni bioskop

LCD

LCD (Displej s tečnim kristalima) projekcijske tehnologije, bela svetlost iz lampe projektora je podeljena na tri osnovne boje, crvenu, zelenu i plavu i prolazi kroz tri pojedinačna LCD panela. Na taj način se komponuje prepoznatljiva slika u boji. Pojednostavljeno, ovaj proces funkcioniše kao dijaprojektor. Umesto slajda, mali elementi od tečnih kristala formiraju projektovanu sliku. LCD tehnologija proizvodi posebno jake i prirodne boje i visokokvalitetne sekvence boja, međutim nivoi crne su manje zasićeni. U LCD projektorima kućnog bioskopa nivo crne je optimizovan.

Visok kvalitet slike, dobra reprezentacija veronst prikaza boja
Fina piksilacija
Nešto svetliji od DLP projektora
Mogući efekat rešetke (naročito s nižim rezolucijama)
Potrebno je više održavanja (potrebna zamjena filtera) i kraći vek trajanja

Pogodno za poslovnu i edukacijsku primenu

Najnovija tehnološka rešenja su Laserski projektori koji su detaljnije opisani u našem predhodnom članku  Laserski projektori

 

7.Ostale karakteristike

U zavisnosto od namene projekrora, postoje različite funkcije koje su korisne za određene namene. Oni uključuju sljedeće:

 

Optički zum – Optical zoom

2x zum za veću fleksibilnost kod projektora kućnog bioskopa
Korisno ako se projektor ne može instalirati na optimalnoj udaljenosti od platna

Pomak sočiva – Lens shift

Pomerajte sliku vodoravno i vertikalno bez izobličenja
Korisno ako se projektor ne može postaviti direktno ispred područja prikaza

Keystone korekcija

Pritisnite dugmad za trapezoidno izobličenje da biste podesili sliku na vrhu dok se trapezoidno izobličenje ne kompenzuje
Korisno za kompenzaciju nagnute projekcije i za ispravljanje slike. Postoji vertikalna i horizontalna keystone korekcija.

Savetujem da ovu opciju izbegavate

 

8.Konekcija – Povezanost

Postoje 2 tipa veze – analogni i digitalni.

Analogni interfejsi uključuju VGA, S-video, kompozitni video i komponentni video. Današnje digitalne veze su HDMI i DVI. Prilikom izbora projektora važno je da ima barem jedan od njih.

Glavna razlika je u tome što je DVI pogodan samo za prenos slike, dok HDMI prenosi sliku i zvuk. DVI port se obično nalazi samo u velikim instalacionim projektorima. HDMI se etablirao kao standard za prenos HD sadržaja. Ako vaš izvor i projektor imaju digitalni port, uvek treba koristiti digitalnu vezu (HDMI) jer ona pruža bolji kvalitet slike.

Digitalne veze (HDMI i DVI) nude kvalitetniji signal od analognog.

9.Vidljivo rastojanje -Viewing distance

Optimalna udaljenost gledanja do ekrana zavisi od rezoluciji projektora.
Projektor rezolucije 1280 x 720, minimalna udaljenost između publike i platna je 1,8 puta veća od širine ekrana. Ako je vaš projektor full HD (1920 x 1080 px), minimalna udaljenost je 1,5 puta širina ekrana. Ako vaš projektor ima 4K rezoluciju (3840 x 2160 px), minimalna udaljenost je 1 širina ekrana.
Zahvaljujući visokoj rezoluciji, kvalitet slike je i dalje odličan i nema vidljivih piksilacija, uprkos maloj udaljenosti.

HD ready rezolucija: udaljenost: širina ekrana x 1,8
Full HD: udaljenost: širina ekrana x 1,5
4K rezolucija: udaljenost: širina ekrana x 1

Pozicioniranje

LCD projektor treba biti postavljen paralelno sa donjom ivicom ekrana ili ako je montiran na plafon, treba biti postavljen paralelno s vrhom ekrana.

DLP projektori često koriste ‘offset’ što znači da slika počinje malo više. DLP projektor bi stoga trebao biti postavljen nešto ispod donje ivice ekrana, ili ako je montiran na plafon, treba biti postavljen nešto više od gornje ivice ekrana. Manje ispravke se mogu izvršiti pomoću korekcije trapezoidne (keystone)  korekcije .

 

10. Cena održavanja projektora

Prilikom kupovine projektora treba obratiti pažnju na cenu zamenske lampe. Cena lampe može varirati između 70 i 350 EUR.

Vek trajanja lampe je između 3000 i 4000 sati. Za mobilne projektore životni vek lampe je znatno kraći zbog drugačijeg dizajna – cca. 2000 do 2500 sati. Ako koristite projektor na dnevnoj bazi i održavate troškove što je moguće niže, LED ili lasersko-LED hibridni projektori mogu biti od interesa jer imaju vek trajanja lampe do 20.000 sati.

Cena zamenske lampe može varirati između 70 i 350 EUR,  laserski  projektori imaju mnogo duži vek trajanja i do 30.000h.

 

U potrazi za pravim projektorom

Da li smo bili u mogućnosti da vam pružimo pomoć u kupovini pravog projektora? Ako znate koje karakteristike vaš projektor treba imati, isprobajte naš online vodič za kupce. Ovo vam omogućava da izaberete projektore prema određenim kriterijima i nadamo se da ćete pronaći idealan projektor za vaše potrebe. Naravno, na raspolaganju vam je i naš tim stručnih savetnika tj AV Tehnlogy specialista.

 

Za sva pitanja slobodno nas kontaktirajte putem telefona +381 63 222 677 , 011 30 47 187  ili e-pošte info@prezenta.rs

 

 

 

Podeli na:
PITAJTE NAS
close slider